bdf.brcko@gmail.com

Kako su Gradačac i Srebrenik zaobiđeni na planiranoj trasi Tuzla- Brčko- Orašje

Godinama se priča o izgradnji autoput Tuzla – Brčko – Orašje koji bi trebao BiH povezati sa EU. I konkretne aktivnosti na izradi projekta su već počele, ali nastao je problem, jer Srebrnik i Gradačac smatraju da su zaobiđeni i traže izmjene trase. Koliko će to sve prolongirati realizaciju projekta ali i koštati, nije poznato.

Trasa od petlje Šićki Brod do Previla, mjesta u rubnom dijelu Srebrenika, nije sporna, ali jeste odvajanje na desnu stranu u pravcu Čelića, i dalje prema Brčkom. Time se zaobilaze Gradačac i Srebrenik, ekonomsko i privredno važni gradovi.

“Svi proizvodi, svi trgovački i ostali kapaciteti grada Srebrenika bi bili zaobiđeni, bili bi anulirani. Ne da ne bi pomogla, već bi odmogla s obzirom da bi svi konzumenti iz EU, zaobilazili teritorije Gradačca i Srebrenika”, kaže Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika.

Stoga, ova dva grada traže da nova trasa ide u blizini ili uz postojeću magistralnu cestu M-18. Međutim, izrada projekta je već počela te se prvo mora mijenjati Prostorni plan ovog kantona – prenosi N1.

“Budući da je Vlada FBiH preko svojih JP „ Autoceste“ FBiH otvorila projekat 6.juanara vrijedan 7,5 miliona KM da se izvrši idejni i glavi projekat u blizini Tuzle, projekat je u toku i ovdje sada treba politička odluka da li se mijenja trasa ili ne , a kako bismo mi to mogli inputirati u projekat”, kaže Fadil Novalić, premijer FBiH.

Mi moramo to delegirati na Skupštinu TK. Grad Gradačac je već odnio odluku, čekat ćemo da se izjasni i Gradsko vijeće Srebrenik. Vrlo brzo i vrlo moguće da ćemo na narednoj sjednici Skupštine TK, imati to pitanje”, dodaje Irfan Halilagić, premijer TK.

Logično je pitanje zašto niko nije reagovao u ranoj fazi izrade projekta?

 

 

Izvor: bhdijaspora.ba

Izdvojeno