bdf.brcko@gmail.com

Potvrđena optužnica protiv Vladimira Babića službenika brčanske Vlade

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Vladimira Babića, službenika Odjela za šumarstvo u lokalnoj administraciji, zbog sumnje da je obavljajući poslove otpreme šumskih sortimenata uzimao mito. U jednoj primopredaji novca on je i uhapšen.

Pred Osnovnim sudom distrikta, koji je potvrdio optužnicu u pet tačaka, Babić je optužen za primanje dara i drugih oblika koristi od blizu tri hiljade KM.

Kako su naveli iz brčanskog tužilaštva, 21-godišnjem Babiću, zaposlenom na poslovima čuvara šuma za privatne šume u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade distrikta, stavljeno je na teret da je od osoba koje se bave prodajom drvnih sortimenata u više navrata zahtijevao novac da bi obavio, odnosno da bi propustio obaviti službene dužnosti.

“Sumnja sa da je od njih tražio novac kako ne bi obustavio sječu stabala, koja je vršena bez neophodne dokumentacije i odobrenja ili da bi izvršio otpremu drvnih sortimenata posječenih na osnovu prethodno pribavljenih odobrenja. Kako se navodi u optužnici, on je u nekoliko navrata zahtijevao i uzeo iznose od po 200 KM, a u pojedinim slučajevima i višekratne isplate koje su dostizale i po hiljadu KM”, kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Babić je uhapšen u operativnoj akciji policije distrikta kodnog naziva FUŠ, izvedenoj 30. augusta prošle godine u mjestu Brka kod Brčkog, u momentu primanja mita u iznosu od 600 KM.

“Ubrzo zatim predat je tužilaštvu na čiji mu je prijedlog, zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, određen jednomjesečni pritvor. Po isteku, pritvor je odlukom suda ukinut i zamijenjen mjerama zabrane preduzimanja službenih dužnosti i sastajanja osumnjičenog sa svjedocima”, navodi su tužilaštva.

U međuvremenu, tužilaštvo i policija nastavili su zajedničku antikorupcionu istragu prikupivši dokaze protiv Babića za pet radnji primanja mita te je protiv njega uslijedila optužnica za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Usto, tužilaštvo je optužnicom predložilo sudu da mu izrekne mjeru sigurnosti zabrane vršenja svih dužnosti koje su na bilo koji način povezane s upravljanjem šumama i da mu oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.750 KM.

Izvor: klix.ba

Izdvojeno