bdf.brcko@gmail.com

U akciji “META” uhapšeno 19 osoba: Pronađeni trombloni, duge cijevi, droga

Policijske agencije iz Bosne i Hercegovine danas su proveli združenu akciju kodnog naziva “META”. U okviru akcije uhapšeno je 19 osoba. Pretreseno je 28 lokacija na području Brčkog, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo, a policija je objavila i šta je sve pronađeno.

Za pet osoba se intenzivno traga.

Uhapšeni su:

1. L.M, rođen 1987. godine, iz Visokog,

2. H.D., rođen 1978. godine, iz Visokog,

3. H.S., rođen 1979. godine, iz Travnika,

4. S.E., rođen 1987. godine, iz Brčkog,

5. M.A., rođena 1989. godine, iz Visokog,

6. Š.S, rođen 1983. godine, iz Visokog,

7. B.I., rođen 1991. godine, iz Visokog,

8. B.I, rođena 1996. godine, iz Visokog,

9. A.S., rođen 2001. godine, iz Visokog,

10. K.F., rođen 1983. godine, iz Visokog,

11. A.A., rođen 1994. godine, iz Visokog,

12. E.T., rođen 1991. godine, iz Visokog,

13. S.A., rođen 1986. godine, iz Visokog,

14. T.I., rođen 1996. godine, iz Visokog,

15. O.M., rođen 1986. godine, iz Visokog,

16. V.M., rođena 1996. godine, iz Visokog,

17. J.A., rođen 1997. godine, iz Ilijaša,

18. J.M., rođen 1994. godine, iz Ilijaša i

19. J.S., rođen 1978. godine, iz Breze.

“Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu i koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje i municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku”, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

U akciji su učestvovali pripadnici Policije Brčko distrikta, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, te Uprave policije MUP-a Srednjebosanskog kantona, a obavljena je pod nadzorom Tužilaštva ZDK i nadležnih sudova.

“Nad licima lišenim slobode je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “META”, zadokumentovani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv 22 lica zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su zadokumentovane krivičnopravne radnje za koja se ista sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom ove višemjesečne istrage”, navodi se u saopćenju.

Izdvojeno