bdf.brcko@gmail.com

Navršile se 22 godine od uspostavljanja Distrikta

Brčko se može pohvaliti stabilnošću, jakim institucijama, vlastitim zakonima i visokim stepenom multietničnosti.

Brčko distrikt uspostavljen je na današnji dan 2000. godine kao kondominijum dva entiteta, ali sa vlastitim institucijama.

Distrikt je zvanično uspostavljen 8. marta 2000. godine, godinu dana poslije konačne odluke međunarodne arbitraže za Brčko koja je bila predmet međuentitetskog spora nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Povodom Dana distrikta, predsjednik i potpredsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić i Ivo Filipović uputili su čestitku građanima i istakli da se Brčko distrikt 22 godine nakon što je formiran kao kondominujum dva entiteta može pohvaliti stabilnošću, jakim institucijama, vlastitim zakonima i visokim stepenom multietničnosti.

„Naš multietnički, multikonfesionalni i multikulturalni kapacitet nastavićemo da pokazujemo i dalje u punom značenju tih riječi, kako bi i u idućem periodu distrikt bio primjer dobre prakse u funkcionisanju lokalnih zajednica za dobrobit svih građana“, navodi se u zajedničkoj čestitki Milića i Filipovića.

Oni su naglasili da su svi dosadašnji postignuti rezultati plod dogovora predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti distrikta, međusobnog poštovanja i uvažavanja, bez čega danas nema napretka ni u jednom društvu.

„U vjeri da ćemo 23. rođendan distrikta dočekati sa još boljim rezultatima, sa što manje ekonomskih, socijalnih i svih drugih problema, poštovani sugrađani, upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom Dana Brčko distrikta, a našim damama čestitamo 8. mart – Međunarodni dan žena“, navodi se u čestitki.

 

Izvor: aloonline.com

Izdvojeno