bdf.brcko@gmail.com

BiH treba uputiti zvanični hitni zahtjev za prijem u NATO

Erol Avdović, novinarski veteran, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku objavio je poruku na svom Facebook profilu gdje poziva da se uputi zvanični zahtjev za prijem BiH u NATO.

“Uputiti zvanični zahtjev za prijem u NATO – Evo ovako, umjesto medijskog vatrometa i najava po portalima – najviši predstavnik bh. vlasti u Sarajevu – da sastavi ozbiljan državni dekret da odleti u sjedište NATO-a u Brisel i da preda zvanični zahtjev za hitni prijem BiH u NATO, lično Stoltenbergu. Ozbiljno. Odmah. Državnički”, poručio je Avdović.

Podsjećamo, više zvaničnika iz BiH uputilo je poruke kako BiH treba uputiti zahtjev za članstvo u EU i NATO.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zatražila je danas od zvaničnika EU da Bosni i Hercegovini odmah daju status kandidata.

“U ovim teškim i neizvjesnim vremenima za sigurnost Europe, molimo vas da Bosni i Hercegovini odmah dodijelite status kandidata za članstvo u Europskoj uniji”, napisala je Turković na Twitteru.

Kako je naglasila, pristupanje Europskoj uniji garantira mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.
Podsjećamo, Avdović je komentarisao glasanje Srbije u UN-u.

– I tako je Beograd u New Yorku iz UN-a poručio Dodiku da pakuje kofere za Moskvu. Polako u jednom pravcu. Bosna i Hercegovina kao država svih njenih građana bez obzira na nacionalnost ili bilo koju drugu afilijaciju POBJEĐUJE. Blagosloven bio današnji dan 2 mart 2022 i hvala veliko Ukraijini uz vas smo.

– HISTORIJA JE ISPISANA u UN-u 2 MARTA 2022 – Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergiy Kyslytsya zamolio je sve one zemlje koje će glasati za rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu da imena svojih zemalja stave na kopiju Povelje UN-a kao istorijski dokument koji će se čuvati kod generalnog sekretara UN-a. Bosna i Hercegovina će se s ponosom upisati u Charter UN-a”, napisao je Erol Avdović.

Izdvojeno