Kako su saopćili, o kretanju ove kolone na gradskom području obaviješteni su sinoć u 19.15 sati. Iz policije navode da su osobe koje su imale fantomke na glavi legitimisali, te da su došli do saznanja da je kolona vozila formirana spontano, nakon održane svečane akademije u Domu kulture u Brčkom, povodom obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Napominju da je Policija Brčko distrikta BiH u skladu sa zaprimljenim obavještenjima o mirinom okupljanju građana povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine osigurala četiri događaja i to: 28. 02.2022. godine u 18 sati svečanu akademiju u Domu kulture u Brčkom u organizaciji SDP-a Brčko, zatim istog dana u 21 sat u organizaciji navijačke grupe BH Fanaticosi postavljanje zastave Bosne i Hercegovine na mostu preko rijeke Brke na ušću u rijeku Savu sa primjerenom bakljadom, zatim 01. 03. 2022. godine u 17 sati u organizaciji Sportskog društva Bosona i navijačke grupe BH Fanaticosi polaganje vijenaca na spomenicima poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane u Brčkom i primjerenom navijačkom bakljadom, te svečane akademije u Domu kulture istog dana u 18 sati također u organizaciji Sportskog društva Bosona.

Navedeni događaji su, navode iz policije, protekli bez ikakvih incidenata i u skladu sa najavom organizatora.

– Sve osobe koje su sinoć identifikovane u spontano formiranoj koloni, a koje su svojim ponašanjem narušile javni red i mir će biti procesuirane u skladu sa Zakonom o prekrašajima Brčko distrikta BiH – saopćili su iz Policije Brčko distrikta BiH.