bdf.brcko@gmail.com

Već mjesecima se razgovara o pojačanju i premještanju EUFOR trupa u Brčko

Austrijski Standard piše da je napad Rusije na Ukrajinu doveo do toga da se mere predostrožnosti preduzimaju i u jugoistočnoj Evropi. „U naredne dve sedmice u BiH stiže kao pojačanje od oko 500 vojnika iz rezervnog sastava Eufora. Vojnici dolaze iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.“

„Eufor je saopštio: Pogoršanje međunarodne bezbednosne situacije moglo bi potencijalno dovesti do nestabilnosti u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih borbenih snaga je mera predostrožnosti radi jačanja stabilnosti u BiH. U zemlji će tako biti dovoljan broj sposobnih snaga za pružanje podrške“ prenosi Sandard.

Autorka Adelhajd Velfl piše da bi „pojačanje trupa trebalo pre svega da signalizuje odlučnost da se očuva teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Trenutno je na tamo oko 600 vojnika, uglavnom iz Austrije. Zbog konkretnih secesionih koraka koje je preduzeo proruski desničarski lider stranke SNSD Milorad Dodik, već mesecima se razgovara o pojačanju trupa i premeštanju dela trupa u Brčko.

Jer Brčko deli Republiku Srpsku, koji Dodik želi da otcepi od države, na dva dela. Trupe stacionirane u Brčkom mogle bi odgoditi ili sprečiti zauzimanje cele teritorije RS.

Dodik već godinama preti otcepljenjem RS. Reč je o starom ratnom cilju od 1992. do 1995. godine. Tada su nacionalisti pokušali da odcepe RS i pripoje je velikoj Srbiji. Desetine hiljada nesrba je proterano, odvedeno u logore, a ubijeno je više hiljada ljudi da bi se etničkim čišćenjem omogućila integracija u veliku Srbiju“, piše Velfl iz Sarajeva.

Zabrinutost od priznanja

„Dodika dugi niz godina ne podržava samo Srbija, već pre svega i Rusija. U celom regionu sada postoji zabrinutost da bi Rusija – analogno Narodnim republikama Lugansk i Donjeck – mogla da prizna Republiku Srpsku kao nezavisnu državu kako bi stvorila još veću nestabilnost na Balkanu“, piše Der Standard.

„Dodik je takođe saveznik Hrvatske nacionalističke stranke HDZ u BiH koja sada i otvoreno traži treći entitet (takođe ratni cilj 1990-ih) u Hercegovini, odnosno poseban deo zemlje (zvan Herceg-Bosna), u kojem bi živeli većinom Hrvati. BiH nije članica NATO, ali prozapadne političke snage to žele dok proruske snage poput, SNSD, to hoće da spreče.“

„Nemačka takođe razmišlja o ponovnom slanju trupa u BiH. U početku 50 vojnika. Zbog Dodikovih konkretnih koraka ka secesiji, zemlja je u najvećoj krizi od završetka rata 1995.

Mađarski komesar EU Oliver Varhelji, koji sasvim očigledno podržava nacionaliste, nedavno je čak ponudio – da Republika Srpska dobije 600 miliona evra iz fondova EU kada se njihovi predstavnici vrate u državne institucije. Ovu politiku, odbacuju druge evropske zemlje, poput Nemačke. One traže oštre sankcije Dodiku, poput onih koje su SAD uvele 2017.“, piše Standard.

„Nemačka je najavila da će imenovati Manuela Saracina, predsednika Društva za jugoistočnu Evropu za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Sarazin, bivši poslanik Zelenih u Bundestagu nije samo stručnjak za region, već i za istočnu Evropu“, piše Standard.

(Priedio Mehmed Smajić, DW / Foto: Ilustracija)

Izdvojeno