bdf.brcko@gmail.com

Supervizor najzad skontao: U Brčko Distriktu vlada stranačko zapošljavanje

U nedavnom javnom saopštenju Supervizor za Brčko konstatuje da, nažalost, broj ugovora o djelu u Distriktu i dalje raste, što je praksa koju koriste sve stranke bez obzira da li su sada u većini ili su bile u prošlosti. Ovim se podcrtava potreba da se ovog proljeća usvoji novi zakon o državnoj službi.

Posao u upravi, bez obzira da li je na određeno ili neodređeno vrijeme, nije sredstvo pomoću kojeg stranke dobijaju glasove. Državna služba postoji da se građanima i privrednim subjektima u Distriktu obezbijede kvalitetne usluge, uključujući i e-usluge, čije uvođenje se tvrdoglavo izbjegava, podvukao je supervizor.

Javna sredstva su tu da koriste javnosti, a ne političkim strankama ili pojedincima. Ovog ljeta, Kancelarija za borbu protiv korupcije Brčko Distrikta će da počne sa uvidom u profesionalne dosjea svih zaposlenih u javnoj upravi kako bi se provjerilo da li su ispunjavali potrebne uslove kada su primani u službu.

Istinski, za takvim provjerama nema nikakve potrebe jer su već odavno revizori o tome izrekli svoje mišljenja. A to znaju i ptice na grani. Eto skontao i naš Supervizir. Nove provjere su samo dodatno guranje problema pod tepih.

 

BF

Izdvojeno