bdf.brcko@gmail.com

“Planirano je da Milorad Dodik i njegov režim prvi krenu u konkretnu destabilizaciju BiH”

Vojin Mijatović, potpredjednik SDP-a BiH dao je svoje viđenje situacije u vezi Ukrajine, ali s posebnim osvrtom na moguće implikacije na BiH i region.

“Sve ovo što se dešava je mnogo više od puke agresije Rusije na nezavisnu državu Ukrajinu. Sve ove katastrofalne slike koje gledamo danim predstavljaju razvrstavanje čitavog sveta na dvije strane istorije. Pitanje koje se nameće samo po sebi jeste da li će ova podjela karata obići nas, naravno da neće!

Rusija već dugo vremena širi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu i vrijeme je da aktiviraju neuralgične tačke. Ne zato što je Rusiji bitan Zapadni Balkan već što je idealan da počne gorjeti kao dvorište Evrope, kako bi ojačali svoju poziciju u Ukrajini”, istakao je Mijatović.

Prema informacijama koje ima, kaže, da što duže bude trajao sukob u Ukrajini veće su šanse da počne destabilizacija Zapadnog Balkana, a prvenstveno Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Planirano je da Milorad Dodik i njegov režim prvi krenu u konkretnu destabilizaciju BiH i to ovaj put mnogo konkretnije putem paravojnih formacija i putem MUP-a RS-a. Takođe planiran je brutalni progon i hapšenja političkih neistomišljenika kako bi se osigurala nacionalna kohezija za ovaj poduhvat. Podrška za sve je osigurana iz Moskve, Zagreba i naravno Beograda. Vučiću savršeno odgovara da ostane u poziciji “neutralnosti” dok ćuti o Ruskoj agresiji, ostaje u kakvim takvim odnosima sa zapadom, ali destabilizuje regiju preko Dodika koji će paliti Bosnu i Hercegovinu.

Nedjelje ispred nas donose ovakav scenario bez dileme, pitanje je naše spremnosti da odgovorimo na sve ovo. Da je sve ovo tačno, a informacije imam iz pouzdanih diplomatskih izvora, potvrdile su i Dodikove starlete Dušanka Majkić i Sanja Vulić koje su se ovih dana izletele u javnosti preteći našoj državi Rusijom. Žestoke kritike su dobile od svog šefa za ovakvu glupost, jer su u želji da se dodvore svom bogu zapravo izdale zle namjere ovog režima. Ovo je rat dva svijeta koji će se voditi svim sredstvima, kao i u svakom ratu važno je biti na pravoj strani istorije, Dodik i njegov režim kreću tu više nema dileme”, istakao je Mijatović.

 

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno