bdf.brcko@gmail.com

„Podnesena krivična prijava protiv policajaca Brčko distrikta BiH, zbog premlaćivanja mladića!

Tužiteljstvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zapremilo je krivičnu prijavu i formiralo kazneni predmet protiv policajaca Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Cvijetina Vujanovića i dr., nakon pisanja portala Dnevno.ba, gdje smo u sklopu javno objavljenog članaka objavili snimke koje svjedoče o policijskoj brutalnosti policije Brčko distrikta BiH nad jednim mladićem iz Brčkog, o čemu smo ranije pisali, piše Josip Šimić-Đinđić!

Pitali smo ponovno glavnog tužioca Brčko distrikta BiH, da li je protiv policajaca Brčko distrikta podnijeta krivična prijava. Potvrdio je ovo danas za portal Dnevno.ba, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović:

„U vezi s vašim upitom od 21.2.2022. godine obavještavamo Vas da je u vezi s navedenim događajem ovom tužilaštvu dana 18.2.2022. godine podnesena krivična prijava. Napominjemo da, s izuzetkom pritvorskih predmeta, Tužilaštvo saglasno internim aktima ne objavljuje informacije u fazi prijave ili istrage. Istovremeno podsjećamo da Tužilaštvo, po prijemu svake krivične prijave pojedinačno, aktivno preduzima radnje iz svoje nadležnosti u pravcu donošenja pravilne i zakonite tužilačke odluke u što kraćem roku“ – navedeno je u odgovoru za portal Dnevno.ba iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

 

Nakon što smo dana 08. veljače 2022. godine, objavili članak: „Policajci Brčko Distrikta na očigled svih, šakama udarali mladića Irnisa Zlatića, pa ga odveli u stanicu, da “podebljaju” batine, gdje su mu psovali majku balijnsku!“, a u sklopu kojeg članka su objavljeni video zapisi i dokazi policijske brutalnosti, i tada smo poslali upit Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, „šta su konkretno poduzeli po pitanju policijske brutalnosti nad mladićem iz Brčkog“.

Tada su nam od 09. 02. 2022. godine, prvi puta odgovorili:

“U vezi s vašim upitom od 9.2.2022. godine obavještavamo Vas da o navedenom događaju ovo tužilaštvo nije obaviješteno, niti od strane ovlaštenih službenih lica Policije Brčko distrikta BiH, niti od lica prema kojima je Policija Brčko distrikta BiH postupala na način vidljiv na dostavljenom video zapisu. Upoznati smo da je Policija Brčko distrikta BiH protiv dva lica iz navedenog događaja podnijela prekršajne prijave Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH. Ukazujemo da saglasno Zakonu o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH oštećeno lice, a i svaki građanin, mogu podnijeti krivičnu prijavu ovom tužilaštvu ukoliko smatraju da su se u nekom događaju stekli elementi nekog od krivičnih djela iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH” – odgovorio nam je tada glavni tužitelj Brčko Distrikta BiH Zekerija Mujkanović!

Opis nije dostupan.

Portal Dnevno.ba je pisao i prvi snimku policijske brutalnosti i nasilja u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine objavio, u kojem pripadnici policije Brčko Distrikta BiH svezanog šamaraju i tuku Irnisa Zlatića (1991.) iz Brčkog.

Na snimku se vidi, a o čemu je portal Dnevno.ba pisao, (policajci Brčko distrikta BiH su prijavljeni Tužilaštvu Brčko distrikta BiH), da su prijavljeni kao pripadnici policije Brčko Distrikta BiH, a jedan od tih policajaca Cvijetin Vujanović, u jutarnjim satima, oko 03,00 sata, sa subote na nedjelju, 06. 02. 2022. godine, u ulici Bosne Srebrene u centru Grada, pristupaju lišavanju slobode Irnisa Zlatića iz Brčkog, te su ga, okrenuvši prema policijskom automobilu, zajedno držeći, stavili lisice, kojima Irnis Zlatić prilikom privođenja i lišavanja slobode nije pružao nikakav otpor, da bi ga potom pripadnik policije Brčko distrika BiH Cvijetin Vujanović, desnom pesnicom, snažno inercijom zamahnutom udario u predjelu lica, desno od piramide nosa, da bi ga nakon udarca, snažno obojica policijskih službenika, silom prema policijskom automobilu gurala, dok su prolaznici uzvikivali: “Eee, jel to policija”,

pa su istog, usljed prekomjerne policijske sile, svjesni i znajući, da im Irnis Zlatić nije pružao nikakav otpor prilikom privođenja, niti se branio obzirom, da je na rukama, svezanim otraga imao lisice, držeći ga za ruke i vrat na tlo oborili i zajedno nogama i rukama oko vrata i po tijelu pritiskali, stiskali i stezali, da bi usljed kontakta tijela sa kolnikom došlo do oštećenja i puknuća mobitela marke Huawei P20 pro, vrijednosti cca. 500 KM, vlasništvo Irnisa Zlatića, nakon čega su sa ruku Irnisa Zlatića spale lisice, da bi mu nakon toga ponovno lisice stavili, te u policijsko vozilo smjestili, prethodno istome govoreći: “ajde pička ti materina”, dok je policajac Cvijetin Vujanović, znajući da drugi snimaju njegovu policijsku brutalnost, i ne želeći, da se to sazna, a u cilju prikrivanja počinjenog krivičnog djela fizički nasrnuo na NN osobu, koja snimala navedeni događaj, psujući istoj, da ju “jebe u usta”, da bi Irnisa Zlatića potom odveli automobilom u policijsku stanicu, pa su i dalje prema istome, koji im nije pružao nikakav otpor, primijenili silu, tako da mu je policajac Cvijetin Vujanović, u policijskoj stanici, znajući da se na rukama Irnisa Zlatića nalaze lisice, govorio: “ajde ovdje budi mangup”, nakon čega mu je zadavao više udaraca rukama u predjelu glave – iznad desnog oka (čelo) i pluća, te ga bacao na pod, psujući mu majku balijnsku te ga na taj način zlostavljali i zastrašivali, da bi ga poslije upotrebe sile otpustili, bez da su mu uručili bilo kakav prekršajni nalog,

pa se nakon toga usljed zadobivenih povreda Irnis Zlatić javio u Zdravstveni centar Brčko, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede, i to:

nagnječenje u predjelu zigomatične kosti eskorijacija oko 1 cm, na desnoj strani čela hematom oko 1 cm i lijevoj strani – od priramide nosa na licu hematom 1 cm, te dva manja hematoma sa unutrašnje strane desne nadlaktice, navedeno je u prijavi.

Naime, ovaj portal je ranije objavio vijest, da je Irnis Zlatić, kao oštećeni preko advokatske / odvjetničke kancelarije / ureda “Balijagić” iz Tuzle opunomoćio navedenu advokatsku kancelariju Balijagić, da poduzima sve procesno – pravne radnje u ime oštećenog Zlatića.

Tako su prije par dana, o čemu smo pisali – putem advokatske kancelarije Balijagić, policiji Brčko Distrikta BiH – Jedinici za profesionalne standarde policije Brčko Distrikta, kao dokaz policijske brutalnosti, predati poderana jakna mladića, lom sata u vrijednosti stotinama maraka, razbijeni mobitel marke Huawei P20 pro, vrijednosti cca. 500 KM, te zdravstveni nalazi, koji potvrđuju, da je Irnis Zlatić zadobio lakše tjelesne povrede, a prethodno navedeni predmeti su vlasništvo Irnisa Zlatića.

Prema daljnjim saznanjima ovog portala, advokatska kancelarija “Balijagić” iz Tuzle je podnijela upravo prethodno navedebu krivičnu prijavu protiv policajca Brčko Distrikta BiH Cvijetina Vujanovića i dr., koji je tukao, zastrašivao, zlostavljao i vrijeđao mladića Irnisa Zlatića.

 

DETALJNU POLICIJSKU BRUTALNOST PROČITAJTE I POGLEDAJTE NA:

1. https://www.dnevno.ba/kolumne/policajci-brcko-distrikta-na-ocigled-svih-sakama-udarali-mladica-irnisa-zlatica-pa-ga-odveli-u-stanicu-da-podebljaju-batine-gdje-su-mu-psovali-majku-balijnsku-248558/?fbclid=IwAR0lucoEe3y-HaDl5ITTzNGgQ2Q3fuy94PJA5jwgsHFgvhn1zR5zbu4ODNs

2. https://www.dnevno.ba/vijesti/tuzilastvo-brcko-distrikta-bih-za-dnevno-ba-o-policijskom-nasilju-policajaca-brcko-distrikta-nad-mladicem-iz-brckog-248744/?fbclid=IwAR3dVwu6uUttDCIuy9Dq7Js5ISjE3l24fptSufHpqHnvE-wHFF-LDNnNKgc

Autor: Josip Šimić-Đinđić
Izvor: dnevno.ba

Izdvojeno