bdf.brcko@gmail.com

Podignuta optužnica protiv bivših brčanskih skupštinskih poslanika

TUŽILAŠTVO Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv bivših skupštinskih poslanika Radoslava Bogićevića (67) i Nenada Kojića (57) zbog sumnje da su prije lokalnih izbora 2020. godine u Brčkom pripremali izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

Oni su optuženi da su pribavljanjem ličnih dokumenata trećih lica i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarali uslove da se prevarom glasa umjesto prijavljenih građana.

Iz Tužilaštva je saopšteno da se sumnja da su zajedno i po prethodnom dogovoru, tadašnji poslanici u Skupštini distrikta Bogićević i Kojić, sa ponovnim kandidaturama na te funkcije, lično ili posredstvom trećih lica pribavili, a zatim zloupotrijebili kopije ličnih karti većeg broja građana prijavivši ih za glasanje iz inostranstva.

U optužnici se navodi da su to učinili sa namjerom da za politički subjekat Narodni demokratski pokret i za sebe, kao kandidate te političke stranke, pribave veći broj glasova tako što bi, umjesto građana prijavljenih za glasanje iz inostranstva, glasali oni ili njima poznata lica.

Tužilaštvo distrikta sprovelo je istragu i podiglo optužnicu tereteći osumnjičene za nabavku sredstava i preduzimanje drugih radnji kojima se stvaraju uslovi za činjenje krivičnog djela prevara pri glasanju.

Pred Osnovnim sudom distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Bogićević i Kojić optuženi su za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, navedeno je u saopštenju.

 

 

(Srna)

Izdvojeno