bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom održana tribina na temu: “Identitet i sigurnosni izazovi BiH”

U okviru aktivnosti Odjela za brak i porodicu a povodom obilježavanja Svjetskog dana hidžaba, organizovana je tribina na temu: “Identitet i sigurnosni izazovi BiH”.

Tribina je održana u subotu 19. februara 2022. godine u restoranu Divanhana a predavač je bio Hamza Višća, vojno-politički analitičar. Velika posjećenost ukazuje na značaj edukativnih tribina ovog tipa.

Tribinu  su otvorila djeca predškolske ustanove Evlad, starija odgojna grupa NUR sa pjesmom  “ZA BOLJE SUTRA” , uz pratnju vrijednih odgajateljica Eme Junuzović i Sabine Mahmutović. Sa žuto – plavim bojama su kroz pjesmu iskazali ljubav prema našoj domovini.

Prisutni su imali priliku da saslušaju veoma interesantno predavanje gospodina Višće, koji je svojim znanstvenim iskustvom predstavio i definisao pojmove identiteta i sigurnosti. Govoreći o identitetu i svim sastavnim dijelovima identiteta, vjeru je postavio na najznačajnije mjesto a zatim je kazao da jedna od definicija identiteta jeste promišljeno shvatanje sebe! Sigurnost je definisao kao odsustvo opasnosti i straha, istaknuvši da ima više slojeva sigurnosti. Definišući sigurnosne izazove BiH istakao je da moramo razmisliti koliko je sistem obrazovanja u ovoj zemlji sigurnosni izazov za Bosnu i Hercegovini!

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Brčko, dr. Mustafa-ef. Gobeljić gdje je istakao da je snaga jednog naroda u kvantitetu, brojnosti, obrazovanju – znanju, ekonomskoj moći, moralnosti, čuvanju od poroka, i da budemo od onih koji će bdjeti nad našom djecom. U završnom dijelu tribine, prisutni su imali priliku postavljati pitanja, gdje se razvila posebno ugodna atmosfera. Moderator tribine bila je Behija Kadušić, prof. koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Brčko.

 

 

 

Izvor: medžlisbrcko.com

Izdvojeno