bdf.brcko@gmail.com

SKANDALOZNO: BH. AMBASADORI IZ RS-A ODBIJAJU IZVRŠITI NALOG MINISTRICE TURKOVIĆ POVODOM DANA NEZAVINOSTI BIH

Osamnaest ambasadora i generalnih konzula BiH iz bh. entiteta Republika Srpska, uputili su otvoreno pismo ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, zbog, kako kažu, „još jednog njenog urušavanja ustavnog poretka BiH“.

Turković je, naime, uputila dopis ambasadama i generalnim konzulatima BiH da povodom tridesete godišnjice Dana nezavisnosti BiH, 1. marta 2022. godine, obilježe ovaj praznik, te da se ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema uputi zvanična nota sa obavještenjem o ovom prazniku.

1. marta 1992. godine ubijen je srpski svat Nikola Gardović i taj dan je dan početka tragičnog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri konstitutivna naroda – navodi se, između ostalog, u skandaloznom odgovoru ambasadora iz bh. entiteta RS u kojem se negira državni kontinuitet BiH, ne priznaje ovaj praznik, falsificiraju historijske činjenice…

Poručuju da “neće po njenom nalogu obmanuti zemlje prijema, te kako će ih upoznati sa kontinuiranim napadima na ustavni poredak BiH od strane političkog Sarajeva”.

S druge strane Turković je u dopisu navela da se na ovaj datum, koji je utemeljen na najvećim demokratskim vrijednostima, ponosno prisjećamo rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, koji je proveden na preporuku Arbitražne komisije Mirovne konferencije o Jugoslaviji, a kada je više od dva miliona birača u Bosni i Hercegovini izašlo na glasanje.

Od tog broja, njih 99,4 % je glasalo za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine, koju su u protekle tri decenije priznale 192 zemlje svijeta. S ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te upoznavanja šire javnosti o značaju ovog historijskog datuma, posebno imajući u vidu njegovu 30. godišnjicu obilježavanja, pozivam vas da u zemljama prijema prigodno i dostojanstveno obilježite Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – navela je, između ostalog, Turković. prneosi “Hayat“.

Izdvojeno