bdf.brcko@gmail.com

Otvoreno pismo našeg sugrađanina iz Brouduše: Naša mjesna zajednica ne samo da stagnira, već propada

Poštovani sugrađani, ovim putem želim javno iznijeti stanje koje godinama vlada u našoj MZ Broduša a zašto mislim da se prenosi na kvalitetu života svih nas mještana u tom jednom od najvećih prigradskih naselja u Brčkom.

Naime, već godinama nezvanično ne postoje organi mjesne zajednice Broduša, od samog predsjednika MZ do upravnog odbora. Bilo je više pokušaja da se održi skupština MZ ali su propadali. Prošle godine u ljeto je naizad održana sjednica na kojoj se navodno nalazio dovoljan broj građana koje je izglasalo novo rukovodstvo. Posle toga sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Kako ja saznajem, navodno trenutni predsjednik MZ Broduša nije pokrenuo proceduru registracije novog predsjednika kao i članova UO MZ Broduša. Postoji više razloga zašto se ništa nije pomaklo niti milimetar od održane skupštine. Navodno nije urađen završni račun za 2021. godinu, a sredstva za 2019. godinu navodno nisu opravadana. Iz tih razloga MZ Broduša navodno nije dobila predviđena sredstva za funkcionisanje mjesne zajednice za 2020. a ni za 2021. i 2022. godinu. Isto tako ukoliko se to stanje nastavi neće biti u mogućnosti da aplicira za 2023. godinu.

Poštovani sugrađani, zbog ovakvog stanja naša mjesna zajednica ne samo da stagnira već propada jer ne možemo vidjeti pomake u nekim konkretnim projektima namijenjenim za našu mjesnu zajednicu.

Navodno, još 2014. godine su bila odvojena sredstva za izgradnju nove zgrade MZ Broduša ali zbog nebrige, ta sredstva su neiskorištena i usmjerena su druge fondove. Treba naglasiti da je naša mjesna zajednica svojevremeno imala i po tri skupštinska poslanika što je svakako moglo doprinijeti boljem razvoju naše MZ Broduša.

Ne treba napominjati da godinama nemamo artersku česmu a koju sam ja upamtio još kao dijete u ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Pogledajte na šta liče zastave na spomeniku šehidima i poginulim borcima ARBiH Broduša.

Stanovnici imaju raznih problema a nemaju se kome obratiti. Gradnja kružnog toka koji je trebao biti davno urađen kod mosta na „Izboru“ se odgađa godinama dok infrastuktura drugih MZ se konstatno gradi i poboljšava pa tako na sadašnjem bulevaru se ove godine grade dva kružna toka.

Nemam ja ništa protiv razvitka našeg grada ali svi mi znamo da je raskrsnica kod „Izbora“ gorući problem gdje se stvaraju velike gužve i često dolazi do saobraćajnog kolapsa a nalazi se na putu do škole gdje idu naša djeca. I tako ima još mnogo razloga zbog kojih ne bi trebalo da zatvaramo oči pred ovim problemom koji sam odlučio da iznesem u javnost.

Vaše je da li ćete mirno sjediti i promatrati šta se dešava ili ćemo postati aktivni i donijeti promjene u našu prelijepu mjesnu zajednicu Broduša.

 

Stanovnik MZ Broduša S.L.

 

 

Izdvojeno