bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom je promovisana knjiga Željka Pantelića “Ničiji vojnici”,

U Brčkom je promovisana knjiga Željka Pantelića “Ničiji vojnici”, koja govori o stradanju vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i predstavlja svojevrstan dokument za Tužilaštvo BiH, a njena osnovna poruka je da naraštaje treba učiti istini.

Pantelić, major u penziji, rekao je da je ovo najdetaljnija knjiga što se tiče opisa zločina počinjenih u Dobrovoljačkoj ulici i da su neke izjave sada prvi put dostupne javnosti.

Njena osnovna poruka je, kaže, da naraštaje treba učiti istini i ne trošiti snagu na demantovanje muslimanskih laži.

Pantelić je napomenuo da je knjigu pisao sedam godina na osnovu sjećanja preživjelih i dokumentacije o slučaju Dobrovoljačka koju je dobio od Centra za istraživanje ratnih zločina.

– Trudio sam se da sve ispričam iz prve ruke, na osnovu svjedočenja preživjelih iz Dobrovoljačke ulice – rekao je Pantelić.

Organizator promocije, održane u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle”, je Srpski književni krug Brčko koji djeluje pri Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta“ Brčko.

Član Kruga Đorđe Krstić rekao je da je ideja za promociju ovog djela nastala spontano, a cilj joj je bio da se publika u Brčkom i šire upozna o stvarnim događajima koji su se dešavali u Dobrovoljačkoj ulici uz niz detalja koji su u knjizi prvi put otkriveni javnosti.

– U knjizi imate događaje iz dana u dan, imena i prezimena poginulih i ranjenih, faksimile i dokumente i ova knjiga je svojevrstan dokument za Tužilaštvo – istakao je Krstić.

 

Izvor: rtrs.tv

Izdvojeno