bdf.brcko@gmail.com

Uspostava entitetskog VSTV-a neće proći bez ozbiljnih posljedica

Visoki predstavnik u BiH rekao je kako bi uspostavom VSTV-a na nivou RS-a bio prekršen zakon iz 2004. kojim je takvo tijelo na osnovu dogovora dva entiteta uspostavljeno na nivou države.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt upozorio je vlasti u bh. entitetu Republici Srpskoj da njihovo kršenje sporazuma o uspostavi tijela državne vlasti neće proći bez ozbiljnih posljedica.

Schmidt je reagirao posebnom izjavom nakon što je na dnevni red sjednice Narodne skupštine RS-a koja je ranije tokom dana započela u Banjoj Luci uvršten nacrt zakona o uspostavi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV RS) na entitetskom nivou.

Nacrt je u parlamentarnu raspravu uputila vladajuća većina predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik čime je napravljen konkretni korak u provedbi njegovih najava da će RS uvesti zakone kojima će se de facto izdvojiti iz ustavno-pravnog poretka BiH.

Nacrt zakona predviđa da takvo tijelo preuzme ovlasti imenovanja sudija i tužitelja u tom entitetu čime bi se onemogućilo djelovanje VSTV-a koji postoji na nivou države.

Kršenje zakona

Opozicione stranke u NSRS-u kritizirale su prijedloge SNSD-a uz ocjenu kako Dodik na taj način samo vodi predizbornu kampanju.

“Ovaj zakon je doprinos novom haosu i rekao bih pravnoj praznini i jednoj komplikovanoj pravnoj situaciji jer nije riješeno ostavlja li se ovdje van snage ili ukida VSTV BiH. Ne znamo šta će se pojaviti u praksi sutra kada na scenu stupe i jedan i drugi zakon. Koji će vrijediti? Na kojoj teritoriji? Šta ćemo raditi u tim slučajevima”, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Schmidt je rekao kako bi uspostavom VSTV-a na nivou RS-a jasno bio prekršen zakon iz 2004. godine kojim je takvo tijelo na osnovu dogovora dva entiteta uspostavljeno na nivou države.

“Time se ugrožava utjecaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava. Profesionalno pravosuđe u kojem nema političkih pritisaka i utjecaja ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije”, stoji u Schmidtovoj izjavi uz najavu kako će se on o mogućim protivmjerama konsultirati s Upravnim odborom Vijeća za provedbu mira (PIC).

Poziv na odlučnu reakciju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšič upozorio je kako je podjednako problematično i to što je pred Narodnom Skupštinom RS-a prijedlog zakona kojim taj entitet planira preuzeti imovinu čiji je vlasnik država i to uprkos presudi Ustavnog suda BiH koja to zabranjuje.

“Time bi se potpuno urušila sudska vlast u ovoj zemlji i državi otela imovina. Ovo je mnogo opasnija priča od one o Agenciji za lijekove RS i zato se moraju snositi posljedice”, kazao je Komšić za agenciju Fena.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su pozvali OHR na odlučnu reakciju.

“Ovo je do sada najozbiljniji atak na Dejtonski sporazum. Vrijeme je da visoki predstavnik pređe s riječi na djela”, kazao je novinarima u Sarajevu Adil Osmanović, predsjednik kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

 

Izvor: Agencije

Izdvojeno