bdf.brcko@gmail.com

Igraju li Brčaci igre na sreću? Kažu, da ne igraju?

Vrijeme kada mladi počinju igrati igre na sreću najčešće dolazi u višim razredima osnovnih škola i početkom srednje kada novac za užinu i udžbenike iskoriste za uplatu neke od igara na sreću, ističu razne studije i istraživanja iz regiona.

Iako je ulazak u kladionicu zabranjen mlađima od 18 godina, istraživanja su pokazala da je najmanje 70 posto mladih okušalo svoju sreću uplaćujući loto, bingo ili tiket u kladinoci.

U eri moderne tehnologije, veliki je broj starijih Brčaka koji svoju sreću traže uplaćujući tikete putem mnogobrojnih mobilnih aplikacija koje su napravljene za te namjene.

Među onima koji su barem nekada igrali neku od igara na sreću, uvjerljivo je najviše onih koji to rade iz dosade, što upućuje na zaključak da nedostatak kvalitetnih sadržaja za provođenje slobodnog vremena ili nezainteresovanost djece i mladih da ih pronađu, doprinose mogućnosti da počnu igrati igre na sreću. Zaključak je da je djeci potrebno ponuditi mnogo više alternativnih načina za kvalitetno provođenje slobodnog vremena koji će im biti dostupniji od recimo kladionica.

Prema nekim istraživanjima dostupnim na internetu, više od polovine roditelja prećutno odobrava djeci kockanje. Ako dijete s velikim ushićenjem prati rezultate utakmica, situacija lako može prerasti u zabrinjavajuću, smatraju psiholozi. U tim istraživanjima je utvrđeno kako gotovo svaki četvrti ispitani vjeruje da je na ishode kockanja moguće uticati, da oni zavise o znanju i vještini te da se na taj način može zaraditi. A oni koji igraju igre na sreću statistički u znatno većoj mjeri smatraju kako je za zarađivanje kockanjem potrebno imati dobar sistem igre, nego oni koji ne igraju, te znatno više njih smatra kako je, ako je neko uspješan u kockanju, to dokaz da posjeduje znanja i vještine u vezi sa istim.

Igre na sreću stare su koliko i ljudsko društvo. Brojni arheološki nalazi o najstarijim kulturama potvrđuju postojanje igara na sreću u samim počecima ljudske kulture. Igra na sreću, vrsta igre u kojoj rezultat nije unaprijed poznat i pretežno zavisi o slučaju i sreći, a manje o razumu i spretnosti. Cilj je igre na sreću dobitak, a igrački je ulog cijena za sudjelovanje u igri.

Podaci koji govore o igrama na sreću i uplatama poreza za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara teško su dostupni javnosti. Nedavno je samo Republička uprava za ige na sreću iz Republike Srpske objavila da je po tom osnovu prihodovano 20 miliona maraka više nego godinu dana ranije što ne pravdaju povećanjem intenziteta igara nego promjenom Zakona.

Pitali smo u našem istraživanju i građane Brčkog da li igraju igre na sreću i većina njih je odgovorila odrečno. Bilo je onih koju su priznali da igraju loto jednom sedmično, ponekad kladionicu ili bingo. Statistika kaže da 1:15.380.937 šanse da dobijete sedmicu na lotu i postanete milioner.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno