bdf.brcko@gmail.com

MUSIĆEVA o ONKOLOGIJI u Brčko Distriktu! “Jedan onkolog u bolnici – nije dovoljan”

Predsjednica Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“, Ramiza Musić ukazala je da jedan onkolog u bolnici u Brčkom nije dovoljan i da su od menadžmenta tražili da na Odjeljenju onkologije bude zaposlen još jedan ljekar kako bi onkološkim pacijentima omogućili redovne kontrole u odvojenim prostorijama.

Musićeva je danas navela da im je obećano da će ovaj problem biti riješen.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka, hirurg u Bolnici Darko Lazić rekao je novinarima da je i u Brčkom, kao i u svijetu, prisutna ekspanzija malignih oboljenja i da je starosna granica oboljelih pomjerena na niže.

Prema njegovim riječima, pacijenti se često prvi put jave ljekaru kada je maligno oboljenje u uznapredovalom stadijumu, sa razvijenim metastazama na jetri, plućima i drugim organima, što ograničava liječenje koje se svodi na palijativnu njegu da bi se olakšale muke.

Lazić je istakao da je visok procenat izlječenja, a manji troškovi liječenja malignih oboljenja ukoliko se otkriju u ranoj fazi, i zato se u prevenciju mora uključiti cijelo društvo, a ne samo medicina.

On je naglasio da je prevencija proces koji zahtijeva uključivanje velikog broja ljudi, praćenje, ali i mnogo košta.

– Nadam se da ćemo u narednom periodu, bar u našoj zdravstvenoj ustanovi biti opremljeni sa dijagnostikom koja će nam pomoći da otkrijemo tumore u što ranijoj fazi, jer je u tim slučajevima veća mogućnost izlečenja – rekao je Lazić.

On je napomenuo da zbog epidemije virusa korona ispaštaju nekovid pacijenti, među njima i onkološki bolesnici.

Povodom 4. februara, Međunarodnog dana borbe protiv raka, danas je u prostorijama Opšte bolnice Brčko održan sastanak članova Udruženja „Brčansko srce“, menadžmenta i ljekara bolnice.

 

Izvor: aloonline.ba

Izdvojeno