bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom sve manje zainteresiranih za vakcinaciju, dok raste broj zaraženih i umrlih

Brčko distrikt svakodnevno broji sve više zaraženih koronavirusom, dok je odziv na imunizaciju izuzetno nizak. U proteklih sedam dana prvu dozu vakcine primilo je svega 48 osoba.

Na području Brčko distrikta od početka procesa vakcinacije do danas prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile su 18.992 osobe, dok je u proteklih sedam dana među njima bilo 48 osoba koje su donijele odluku o imunizaciji.

U ovoj regiji naše zemlje objema dozama je u proteklih sedam dana vakcinisano znatno više osoba, tačnije njih 152 te konačni broj revakcinisanih sada iznosi 18.139.

Kada govorimo o trećoj, odnosno booster dozi, nju je do danas primila 3.281 osoba, a u proteklih sedam dana riječ je o 334 osobe.

Na važnost vakcinacije kontinuirano ukazuju brčanski zdravstveni radnici, posebno u vremenu kada distrikt bilježi sve veći broj zaraženih koronavirusom.

Samo u proteklih sedam dana, evidentirana su 882 pozitivna slučaja od ukupno obrađenih 1.677 uzoraka. U istom periodu preminulo je 15 osoba koje su bile inficirane koronavirusom.

Prema izvještaju Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, na bolničkom liječenju se trenutno nalazi 51 pacijent, od kojih je 15 vakcinisano.

Sa lakšom slikom je njih četvero, u srednje teškom stanju se nalazi 26, dok je teška forma oboljenja covid-19 prisutna kod 21 pacijenta.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno