bdf.brcko@gmail.com

PLANIRALI KRAĐU GLASOVA Diko Janković ic Brčkog osuđen na 30 dana zatvora

Diko Janković (61) pravosnažno je osuđen na 30 dana zatvora zbog pripremanja izvršenja krivičnog dela prevare pri glasanju pre održavanja lokalnih izbora 2020. godine u Brčkom, saopšteno je Tužilaštva distrikta.

Janković je osuđen jer je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove da na prevaru iskoristi glasačke listiće i na izborima glasa umjesto njih, prenosi Srpskainfo.

U nameri da tako osigura glasove za kandidate Narodnog demokratskog pokreta za Skupštinu distrikta Radoslava Bogićevića i Nenada Kojića putem aplikacija za razmenu poruka i razgovornu komunikaciju pribavio fotografije ličnih i putnih isprava od 32 osobe iz Brčkog.

Nakon toga su identifikacioni dokumenti tih osoba, bez njihovog znanja i saglasnosti, dostavljeni u postupak registracije za glasanje Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Tužilaštvo distrikta dokazalo je da je Janković nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog dela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, dodaje se u saopštenju.

Pred Osnovnim sudom distrikta terećen je za pripremanje krivičnog dela, za koje je zatim pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od trideset dana.

Suđeno mu je i za neovlašćenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih delova za oružje, jer je bez odgovarajuće isprave u kući držao pištolj s pripadajućom municijom, za šta je dobio kaznu od 500 KM, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: blic.rs

Izdvojeno