bdf.brcko@gmail.com

Predavanje “Tri izvora srpskog identiteta” Miloša Kovića održano u Brčkom

Sinoč je u kulturno – administrativnom centru “Patrijarh Pavle” u Brčkom održano posjećeno predavanje „Tri izvora srpskog identiteta“ prof. dr Miloša Kovića.

On je u izjavi medijima kazao da su tri ključne činjenice istorijskog postojanja srpskog naroda i postojanja nečega što je srpski narod, jezik, vjera i sjećanje, pamćenje.

„Uvijek se moramo podsjećati šta znači jezik za osjećanje pripadnosti, u čemu je uloga pravoslavlja i pravoslavne Crkve u istoriji srpskog naroda, i u čemu je značaj sjećanja, pamćenja, koliko je pamćenje i sjećanje važno za osjećanje pripadnosti, nacionalne svijesti ili narodnosne svijesti, kako se to govorilo u 19. vijeku“, poručio je Ković.

Prof. dr. Miloš Ković osnovne studije završio je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je i magistrirao 2003. godine sa temom Zapadnoevropske političke ideje u “Srpskom književnom glasniku” 1901 – 1914.

Doktorski rad na temu Bendžamin Dizraeli i balkanska politika Velike Britanije odbranio je 2006. na matičnom fakultetu.

Na Univerzitetu u Oksfordu boravio je na stručnom usavršavanju akademske 2004/2005 godine. Učestvovao je na međunarodnim konferencijama u Londonu, Firenci, Jeni, Sofiji, Beogradu …

Od 2000. predaje opštu istoriju novog vijeka na Filozofskom fakultetu, gde je prošao sva naučna zvanja.

Organizator predavanja je Konzervativni klub iz Brčkog.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno