bdf.brcko@gmail.com

Skupština odbacila prijedlog Ine Pamukčić da se raspravlja o epidemiološkoj situaciji u Distriktu?

Dana su poslanici Skupštine Brčko Distrikta BiH odbacili prijedlog poslanice Ine Pamukčić da se raspravlja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Brčko Distriktu. A situacija je više nego zabrinjavajuća. Danas su ponovo registrirana 2 nova smrtna slučaja i oko 200 novozaraženih korona virusom. Dok u okruženju paniku izaziva podatak  da je svaki drugi testirani zaražen, kod nas nikoga ne zabrinjava da su dvije od tri testirane osobe zaražene.

Umrlo je oko 500 naših sugrađana, a realno je za pretpostaviti da mnogi od njih nisu morali umrijeti da nam je zdravstveni sistem bio bar malo drugačiji. Još davno je jedan doktor izjavi da naš zdravstveni sistem nije osposobljen da se nosi sa težim bolesnicima zaraženim virusom korona. I nakon toga ništa. Ništa nije poduzeto da se stanje popravi. Naravno, nije rekao da mi imamo dva zdravstvena sistema. Jedan za obične građane, a drugi za izabrane, političare na vlasti i razne tajkune koji novcem kupuju zdravlje.

No, mi smo navikli da bijedu i nesreću doživljavamo kao prirodne nepogode, a ne uzrokovane subjektivnim faktorom.  I onda kada neko, elementarno zabrinut, pokuša da otvori raspravu na tu temu, kao što je uradila poslanica Pamukčić, njen prijedlog biva bezobzirno odbačen. Na sramotu onih koji su tako glasali.

Tako se naše nedaće nastavljaju, pa i ove sa epidemijom. Sistem ne samo da nije u stanju da donese nove preventivne mjere kako bi se ublažila ekspanzija virusa u Distriktu, nego nije u stanju da prati primjenu postojećih propisa, kao što je nošenje maski i fizička distanca. Navratite u škole pa ćete vidjeti da niko, ni učenice ni profesori, ne nose maske i ne drže fizičku distancu. Čast izuzecima, kojih je sve manje. Učenici sjede u klupama zajedno. Isto se dešava u autobusima i kafanama. Ovdje ne važe epidemiološka pravila ponašanja koja važe u okruženju i to u bližem okruženju. Baš smo ogled za ugled. E…naš Supervizore?

I da još jednom da ponovimo. Poslanici Skupštine Brčko Distrikta BiH su danas, 26. januara 2022.g. odbacili prijedlog poslanice Ine Pamukčić da se raspravlja o epidemiološkoj situaciji u Brčko, mada svakodnevno imao oko 200 zaraženih, i svakodnevno umire neko od naših sugrađana zaražen virusom korona. Neka im je na sramotu.

 

Izdvojeno