bdf.brcko@gmail.com

Izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije u BiH predstavljen u Brčkom

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas je u Brčkom organizovalo radionicu sa novinarima i urednicima na kojoj je predstavljen izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije BiH, a posebna pažnja je posvećena članu 8. Kodeksa koji definiše objavljivanje dezinformacija.

Vijeće za štampu i online medije u BiH u 2021. zaprimilo je 1.073 žalbe, od čega se 1.036 odnosilo na sadržaje objavljene u online medijima, dok se svega 10 žalbi odnosilo na tekstove objavljene u štampanim medijima. U poređenju sa žalbama zaprimljenim u prethodnim godinama, ovakva struktura pokazatelj je ogromnog utjecaja i prisustva online medija u svakodnevnoj komunikaciji i neophodnosti dodatne edukacije urednika i novinara.

“Imajući u vidu drastično povećanje broja žalbi na sadržaje u online medijima i nove komunikacijske fenomene, Vijeće je 2021. pokrenulo proceduru izmjena i dopuna Kodeksa za štampane i online medije BiH, koje su predstavljene u decembru 2021. Ove izmjene su danas predstavljen urednicima i novinarima u Brčko distriktu”, istakla je Maida Bahto Kestendžić, projekt koordinatorica Vijeća za štampu i online medije u BiH.

“Izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije BiH, između ostalog, sadrži odredbe kojima je omogućeno adekvatno reagiranje na širenje lažnih vijesti i dezinformacija, kako u štampanim tako i u online medijima, sa ciljem podizanja profesionalnih standarda izvještavanja” istakao je prof. Enes Osmančević predsjednik Eskspertske grupe za izmjene i dopune Kodeksa.

Vijeće za štampu i online medije u BiH slične radionice sa novinarima i urednicima kao danas u Brčkom će održati i u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Tuzli, i Banjoj Luci.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno