bdf.brcko@gmail.com

Specijalne ruske dobrovoljačke jedinice treniraju u Republici Srpskoj!

Slovenački filozof Slavoj Žižek je, u osvrtu na trnutnu situaciju u BiH, pitao kakva bi bila sudbina najbrojnijeg naroda, u slučju raspada države.

U intervjuu za Večernji list Žižek kreće od pretpostavke da bi se ipak mogao dogoditi raspad BiH, uz scenario da RS pripadne Srbiji, a Hercegovina Hrvatskoj. Također, upozorava da bi takav scenario bio poguban ne samo za BiH nego i šire.

Ako RS čak i pripadne Srbiji, a Hercegovina Hrvatskoj, šta će biti s Bošnjacima?

– Ja sam protiv podjele, brinu me umjetne granice. Recimo, neka Srbi imaju Republiku Srpsku, neka Hrvatska dobije Hercegovinu, a sad ću kazati nešto što se možda nekima u Sarajevu neće svidjeti – onda imamo malu autonomnu bošnjačku državu koja u Europi može postati otok malo radikalnijeg islamizma, kazao je Žižek.

Također je upozorio na prisustvo Rusije u BiH.

– Slušajte, srpski su mi prijatelji kazali da već, jer Putinova Rusija provodi ekspanziju, specijalne ruske dobrovoljačke jedinice treniraju u Republici Srpskoj. Znači, postoji snažna vojnička, čak obrambena ruska prisutnost u Republici Srpskoj. Sigurno znate za izreku mirna Bosna? To znači, mi se svađamo, pa prekinemo svađu, vi uzmete pola, ja uzmem pola. Pa mirna Bosna! Ta metafora sad opet dobiva na aktualnosti. Ali, ne! Poslije takve diobe neće biti mirna Bosna. Manje me brine Hercegovina, više Republika Srpska zbog ruske ekspanzije i, s druge strane, što će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati, kazao je Žižek za Večernji list.

Izdvojeno