bdf.brcko@gmail.com

„Situacija je u Brčkom stabilna“, dok se nekažnjeno proslavlja neustavni Dan RS-a, prenose ovlasti Distrikta na RS…

Predsjednik Skupštine Brčkog Siniša Milić izjavio je jučer ambasadorima Španije u BiH Terezi Lizaranzu i Holandije Džonu Voltmansu da je politička situacija u Distriktu stabilna i da  mediji ponekad daju iskrivljenu sliku o ovoj lokalnoj zajednici. Ova lokalna zajednica, naglasio je Milić, od formiranja njeguje kulturu dijaloga u rješavanju svih problema.

Naravno, da je po g. Miliću situacija u Brčkom stabilna dok se nekažnjeno proslavlja neustavni Dan RS-a, dok se otvaraju izložbe negatora genocida, dok javna Bolnica slavi  svoju krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog,  i dok se tiho i uz podršku nekih institucija pravosuđa prenose ovlasti sa Brčko Distrikta BiH na entitet RS. I ne samo to.

Osnovni cilj Dodika i vlasti u RS-u je da neustavno prenese državne ovlasti na entitet RS i tako pokaže da je nosilac izvornog suvereniteta u BiH entitet, a ne država.

To isto, samo tiše, se  dešava u Brčko Distriktu. Već odavno je započeo prijenos ovlasti sa Brčko Distrikta BiH na entitet RS u formi Zakona o advokatima i Zakona o notarima…, dok Apelacioni sud u Brčkom konstatuje da taj prijenos ovlasti sa Distrikta na entitet nije u koliziji sa Konačnom arbitražnom odlukom i nalozima Supervizora. Primjenom entitetskih zakona u Distriktu ruše se temelji Konačne arbitražne odluke za Brčko i koncept ustrojstva Brčko Distrikta u kojem važe isključivo zakoni Distrikta i zakoni države BiH.

Za sada se o svemu tome u Brčkom šuti. Šuti i Supervizor. Šuti i Arbitar za Brčko. No, kada i ako progovori, da li će i tada u Brčko Distriktu BiH situacija biti stabilna, kap što kaže predsjednik Skupštine g. Milić

 

 

O.P.L.

Izdvojeno