bdf.brcko@gmail.com

Izraelski historičar Gideon Greif optužen za poricanje genocida najavio reviziju svog izvještaj o ratnim zločinima

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} povodom Greifovog priznanja greške u izvještaju: U Srebrenici je ubijeno 8.000 Bošnjaka

Izraelski historičar Gideon Greif optužen za poricanje genocida najavio je da će revidirati kontroverzni izvještaj o ratnim zločinima koji je, kako se navodi u tekstu izraelskog lista https://tinyurl.com/haaretzbosnia napisao u ime nacionalista bosanskih Srba.

IGK je osudio odluku Vlade entiteta RS o formiranju dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu, https://tinyurl.com/igkpost1.

GK osuđuje i odbacuje formiranje ovih komisija. Formiranjem navedenih komisija entitet RS ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i utvrđene činjenice, agresivno atakuje na istinu, pravdu, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake. Istovremeno se pokušava internacionalizirati negiranje genocida.

Odmah poslije beogradske anticivilizacijske promocije lažnog izvještaja o Srebrenici IGK je dobio više ozbiljnih prijetnji, https://tinyurl.com/igkpost2.

IGK je poslao i otvoreno pismo Njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeier, https://tinyurl.com/igkpost3. U pismu se ističe kako negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.” koju je formirala entiteta RS, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge.

GK konstatuje da se ovim ne mjenja ni revizionistički, antihistorijski i anticivilizacijski karakter takozvane komisije čiji cilj ostaje pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici u ime promjene karaktera agresije na državu BiH.

Još jednom istićemo fundamentalnu naučno istraživačku, historijsku i sudsku činjenicu da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova: Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Svako poricanje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida mora biti osuđeno i sankcionisano.

IGK će nastaviti budno pratiti aktivnosti koje se usmjeravaju protiv istine i pravde, pa samim tim i protiv države BiH i svaki put će ponovo insistirati na pravdi i istini te alarmirati ključne aktere na globalnom planu. Sigurni smo da ćemo opet imati podršku naših udruženja i istaknutih pojedinaca.

Institut za istraživanje genocida Kanada, 20.01.2022. godine

 

Izvor: balkantimes.com

Izdvojeno