bdf.brcko@gmail.com

Suđenje Rizvanoviću i ostalima: Svjedok teretio optužene u Tužilaštvu pa porekao izjavu kod advokata

Na suđenju za zločin počinjen na području Brčkog, pušten je iskaz svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem tereti optužene za ubistvo i mučenje zarobljenika, koji je pred smrt porekao u izjavi advokatu.

Tužilaštvo je pustilo snimak u kojem je svjedok Redžep Zejnilović kazao da su optuženi Admir Rizvanović, Smajil Omerović i Jasmin Huskanović, sa komandirom Rašidom Gušom, koji je u međuvremenu preminuo, zarobili pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) u selu Boderište 8. marta 1993. godine, a potom ih ubili.

Na ročištu je pročitana i ranija izjava Zejnilovića u kojoj je naveo da je bio u akciji u Boderištu, ali nije spominjao zarobljavanje vojnika. Odbrana je uložila izjavu koju je ovaj svjedok dao advokatu, a u kojoj navodi da je izjavu čiji je snimak pušten u sudnici dao pod prijetnjama policije i tužilaštva u Brčko distriktu, koji su mu nudili novac.

U izjavi iz marta 2015. Zejnilović je kazao da je sa interventnom jedinicom čiji je komandir bio Gušo poslan u Boderište nakon napada, te da su izveli kontranapad i vratili linije.

“Jedna grupa nije znala da su linije pale pa su zalutali i ušli u klopku. Zarobili su ih Smajo, Gušo, Binda i Talon. Ovi su počeli da bježe i pobili su ih sve. Kasnije su se iživljavali… dvojici su odsjekli glavu Gušo i Talon”, kazao je Zejnilović.

U izjavi iz decembra 2014. svjedok je naveo da su u akciji na Boderištu, između ostalih, učestvovali Rašid Gušo, Smajil Omerović, Jasmin Huskanović Binda i Admir Rizvanović Talon.

On je u martu 2015. kazao da su njih četvorica zarobili pripadnike VRS-a i uzeli im oružje kod prve kuće u selu, te ih postrojili, a da je on bio iza druge kuće sa Fadilom Rašidovićem Sojom. Dodao je da je sa Sojom izašao kad je počela pucnjava i da je vidio pet mrtvih vojnika kod kuće, a da su dalje ležala šestorica ranjenih.

“Oni jesu jaukali i molili, ali oni su to uradili… mučili su ih i iživljavali se nad njima”, kazao je Zejnilović, dodajući da osim četvorice koje je naveo nije bio niko drugi u blizini.

Rekao je da je Talon počeo da siječe glavu jednom vojniku, a da je on onda okrenuo glavu. Naveo je da je Talon poslije nosio glavu po Rahiću i hvalio se. Prema njegovim riječima, Binda i Smajo su stajali kad se to dešavalo.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika VRS-a 8. marta 1993. u selu Boderište, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene.

U izjavi iz decembra 2014. Zejnilović je kazao da je bio poslat u Boderište i da je bio raspoređen kod jedne raskrsnice, a da je poslije čuo da je u džamiju u Rahiću dovezeno 13 tijela mrtvih vojnika.

Odbrane su kazale da bi svjedoka pitale da objasni razlike između dvije izjave, kao i kako je došlo do toga da bude pozvan po drugi put radi, kako su ispitivači naveli, dopune prvobitnog iskaza.

Omerovićev branilac Kadrija Kolić kazao je da bi svjedoka pitao da li je tačno da je kao “sitni kriminalac” bio ucijenjen i da mu je dat tekst koji će pročitati, te da je na to pristao pod “torturom tužioca i policije u Brčkom”.

Kolić je u dokaze uložio izjavu koju je Zejnilović dao u novembru 2015, četiri dana pred smrt, advokatici Marseli Bajramović, u kojoj je negirao navode izjave iz marta 2015. godine.

Svjedok je advokatici ispričao kako su ga inspektori Tomo, Milovanović i Smiljanić kontaktirali i dolazili kod njega u Živinice zahtijevajući da kaže što oni žele. Naveo je da su mu prijetili da će ga zatvoriti, kao i da su mu nudili nagradu, ali da je to odbijao. Nakon brojnih kontakata, kako je naveo, dao je izjavu u Tužilaštvu Brčko distrikta.

“Prekipjelo mi je. Recite šta hoćete, ja ću reći”, naveo je Zejnilović.

Na suđenju je saslušan i svjedok Suad Šehić, koji je rekao da je bio u interventnoj jedinici Rašida Guše, ali da nije bio u akciji na Boderištu. On je potvrdio da su se poslije akcije spominjale dvije odsječene glave, kako pretpostavlja, srpskih vojnika.

Šehić je kazao da mu je tužilac Radmilo u Brčkom nudio novac prilikom ispitivanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. februar.

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno

Odgovor E. Pašalića na iznesene tvrdnje brčanskog SNSD-a da on (E.Pašalić) svojim javnim istupom podriva temelje Distrikta

Saopštenje brčanskog SNSD-a povodom mog intervjua  objavljenog u Slobodnoj Bosni 07.04. 2022.g. predstavlja paradigmu opskurne, neprosvijećene, nedemokratske, autoritarne politike u Brčkom, koju posljednjih godina...

Medijski istup gospodina Pašalića opasan presedan

Opštinski odbor SNSD-a u Brčkom najenergičnije odbacuje tvrdnje bivšeg poslanika u Skupštini distrikta Enesa Pašalića da „Dodik, SNSD i njegovi politički predstavnici u Brčkom...

Intervju sa E. Pašalićem: Divna prilika za bolju Bosnu bila je upravo u Brčkom.

Dok je fokus domaće javnosti usmjeren prema udaru na ustavno-pravni poredak BiH koji provodi Milorad Dodik na državnom i entitetskom nivou, potpomognut Draganom Čovićem,...

Ko u Brčkom „štanca“ diplome a ko reketira visokoškolske ustanove?

''U postupcima izdavanja licenci i odobrenja za rad visokoškolskim ustanovama ima elemenata korupcije, konkretnije reketiranja.'' Može li, napokon, Brčko distrikt postati Studentski grad, a ne...

BRČANSKI APELACIONI SUD U FUNKCIJI REVIZIJE KONAČNE ARBITRAŽNE ODLUKE ZA BRČKO?

Da je u Brčko Distriktu BiH već dugo na djelu revizija Konačne arbitražne odluke, potvrdilo je i Rješenje brčanskog Apelacionog suda po apelaciji g....

STRAŠAN ZLOČIN: UBIVSTVO U ISLAMOVCU

Policija Brčko distrikta BiH je dana 22.02.2022. godine u 9:15 sati zaprimila prijavu da jedno lice pušta ovce u tuđu njivu u mjestu Islamovac...

U BRČKO DISTRIKTU SE PROVODI TIHA REVIZIJA KONAČNE ARBITRAŽNE ODLUKE ZA BRČKO

Već dugo je u BiH na djelu otvoren, planiran, organiziran i sinhronizovan udar na ustavni poredak BiH. Urušavanje državnih institucija, predvođeno Miloradom Dodikom, kulminiralo...

„Situacija je u Brčkom stabilna“, dok se nekažnjeno proslavlja neustavni Dan RS-a, prenose ovlasti Distrikta na RS…

Predsjednik Skupštine Brčkog Siniša Milić izjavio je jučer ambasadorima Španije u BiH Terezi Lizaranzu i Holandije Džonu Voltmansu da je politička situacija u Distriktu...