bdf.brcko@gmail.com

INICIJATIVA ZA IZGRADNJU SPOMENIKA BOSANSKOM KRALJU TVRTKU I KOTROMANIĆU U BRČKO DISTRIKTU BiH

Ponukani ovdašnjim plakatom impozantnih dimenzija, projektovanog na zgradu nekadašnjeg „Bimala“, a možda i sadašnjeg (upitno vlasništvo zemljišta) sa različitim predstavama, između kojih i one sa prikazom bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, predlažemo izgradnju spomenika našemu kralju u Brčkom. Na taj način ćemo preduhitriti gradonačelnicu Sarajeva i biti drugi grad koji diže spomenik svome ponosnom bosanskom vladaru. Kao primjer mogao bi se izgraditi u Velikom parku.

S obzirom da nema nikakvih reakcija nakon ovoga projektovanja, zaključujemo da je dio srpskog naroda koji je zadužen za predstavljanje i organiziranje ovakvih događaja vjerojatno saglasan sa idejom o gradnji spomenika našem velikanu, kojeg poštuju i Hrvati i Bošnjaci.

Ovom prilikom se srdačno zahvaljujemo autoru plakata, kako navode portali Cvijanu Pajkanoviću, članu Konzervativnog kluba i ostalim učesnicima i priređivačima ovog plakata.
Zasigurno naš kralj Tvrtko I, kao i ostali bosanski banovi i kraljevi zaslužuju više od ponekih prikaza na ratom razrušenim fabrikama. Zato podnosimo inicijativu za izgradnju spomenika ovome velikanu.  Tako bi i Hrvati i Bošnjaci i Srbi imali pristojno mjesto za obilježavanje i prisjećanje na svoju ponosnu bosansku povijest i državnost!

Grupa građana Brčkog

Izdvojeno