bdf.brcko@gmail.com

Papa Franjo upozorio na krizu u Bosni i Hercegovini

Papa Franjo u obraćanju o “Stanju svijeta” članove diplomatskog zbora akreditirane pri Svetoj Stolici podsjetio je da njihov prevashodni cilj treba da bude pomoć u rješavanju nesuglasica i njegovanju harmonije.

Na godišnjoj audijenciji u Vatikanu istakao je prvo pitanje pandemije koronavirusa i njene direktne i kolateralne efekte na čovječanstvo, rekavši da zdravstvena kriza “i dalje zahtijeva značajne napore od strane svih”.

Kao i uvijek tokom ovog godišnjeg govora, papa Franjo je pomenuo neka od područja koja su najviše pogođena sukobima, političkim podjelama, uticajem klimatskih promjena i siromaštvom, piše Vaticannews.

Govorio je i o svjetskim žarištima, te pomenuo Liban, Siriju, Jemen…

Ponavljajući svoje uvjerenje da je patnja ljudi širom svijeta zabrinjavajuća za cijelu ljudsku porodicu, Papa je pozvao međunarodnu zajednicu da se “pozabavi hitnom potrebom za pronalaženjem rješenja za beskrajne sukobe koji se s vremena na vrijeme pojavljuju kao pravi proxy ratovi”.

Osvrćući se na Evropu, pozvao je na trajna rješenja za Ukrajinu, južni Kavkaz i Balkan.

– Uzajamno povjerenje i spremnost da se uđe u mirnu diskusiju također treba da inspiriše sve strane, kako bi se u Ukrajini i na južnom Kavkazu pronašla prihvatljiva i trajna rešenja, a izbijanje novih kriza može se izbjeći na Balkanu, primarno u Bosni i Hercegovini –  rekao je, između ostalog, papa Franjo.

 

Izvor: SB

Izdvojeno