bdf.brcko@gmail.com

Brčko pravo mjesto da se apeluje na jedinstvo Srba za očuvanje R Srpske

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je Brčko pravo mjesto da se apeluje na jedinstvo Srba za očuvanje Republike Srpske, ali i odakle treba jasno poručiti da unutrašnji politički dogovor u BiH, uz međusobno uvažavanje, nema alternativu.

“Nakon decenija stradanja koje se mjeri stotinama hiljada žrtava, tokom dva svjetska i poslednjeg građanskog rata, jasno je da je Republika Srpska svojevrsno utočište i jedini razuman, prirodan i pravedan odgovor na pokušaje da se broj Srba na prostorima zapadno od Drine svede na statističku grešku”, izjavio je Milić za Srnu.

Uoči obilježavanja Dana Republike u Brčkom, on je naveo da je Republika Srpska demokratska tvorevina nastala voljom srpskog naroda koja je, nažalost, morala biti branjena i u ratu, i to od onih koji su mir žrtvovali za BiH bez Srba.

“Republiku Srpsku ne slavimo da bi druge provocirali, naročito ne u multietničkom sredinama kao što je Brčko. Nama ne smeta da se u Brčkom ili BiH obilježavaju bilo kakvi praznici, ali to pravo tražimo i za Srbe, jer negiranje identiteta, u suštini, predstavlja negaciju BiH na osnovama Dejtonskog sporazuma i sa pravom se može postaviti pitanje – ko ruši temelje BiH, da li Srbi koji priznaju kolektivni identitet svim drugim narodima, ili oni koji to pravo osporavaju Srbima”, ocjenjuje Milić.

On ističe da je pripadništvo Republici Srpskoj dio identiteta i Srba u Brčkom, koji na to imaju pravo i prema arbitražnoj odluci i Ustavu BiH.

“Nije slučajno da zajedno obilježavamo 30 godina Republike Srpske i 30 godina od obnove SPKD `Prosvjeta` u Brčkom, jer se Republika Srpska danas isključivo brani kulturom, obrazovanjem i dijalogom, sa jakim argumentima”, naglasio je Milić.

Prema njegovim riječima, u Brčkom se slavi i konstruktivna uloga Republike Srpske koja je distriktu donirala desetine miliona evra kroz cijenu električne energije, izgradila i asfaltirala kilometre puteva, donira medicinsku opremu i zbrinjava najteže pacijente, koja je uvijek tu da podrži različite projekte i na nivou BiH, ako su oni od interesa za građane Brčkog, bez obzira na njihovu nacionalnu i entitetsku pripadnost.

Dan Republike Srpske i 30 godina njenog postojanja danas će biti obilježeni u Brčkom, a svečanostima će, između ostalih, prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

 

 

Izvor: atvbl.com

Izdvojeno