bdf.brcko@gmail.com

Novogodišnja press konferencija Vlade (Kadrić) i Skupštine (Milić) Brčko distrikta BiH

U Gradskoj vijećnici danas je održana novogodišnja press konferencija na kojoj su se obratili gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić, osvrnuvši se na aktivnosti novoformirane vlasti u toku 2021.godine.

U svom uvodnom govoru, gradonačelnik Kadrić podsjetio je da je novoimenovana Vlada Distrikta, koja je sa radom započela 19. januara ove godine, usvojila dva budžeta i dva rebalansa budžeta primjenjujući novi Zakon o budžetu uz sve prateće podzakonske akte, te je naglasio bitne dokumente koji su usvojeni poput Strategije razvoja Brčko distrika BiH, kao i projekte koji se privode kraju – Kupalište u Brezovom Polju, rekonstrukcija SMS Blatuša, premještanje gradske fontane „Ribica“ i slično.

 

„Pokrenuli smo realizaciju projekata u našem gradu, osluškujući potrebe naših građana, u želji da Brčko bude lokalna zajednica za primjer, kao što su uljepšavanje užeg centra grada i rekonstrukcija objekata u pješačkoj zoni, utopljavanje zgrada Doma zdravlja i Bolnice, trasiranje autoputa kroz teritoriju Brčko distrikta, koji će činiti buduću dionicu autoputa Beograd-Sarajevo…“ između ostalog je istakao Kadrić.

 

On je podsjetio da je Vlada započela sa intenzivnom realizacijom poslovnih inicijativa renomiranih kompanija, te da se od tih incijativa očekuju benefiti isključivo za građane Distrikta i stvaranje pravnog ambijenta koji će u budućem periodu privući i povećati dolazak investitora na područje Distrikta.

 

„Uz podršku Svjetske banke, pred nama su četiri važna projekta: izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom, sanacija postojeće deponije i njeno uređenje, uređenje obale rijeke Save, regulacija korita rijeka Brke i Blizne“, kazao je gradonačelnik, te spomenuo i dolazak velikog broja ambasadora, članova međunarodnih organizacija i visokopozicioniranih državnih službenika.

 

 

Predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić opisao je godinu koja je na izmaku kao zadovoljavajuću, uzimajući u obzir okolnosti u kojima je djelovala i Vlada i Skupština, prije svega misleći na uslove uzrokovane pandemijom. „Mislim da smo pokazali visok stepen odgovornosti, budući da je Vlada Brčko distrikta formirana najranije od svih izvršnih vlasti na prostoru Bosne i Hercegovine, i mislim da je to pokazalo i odredilo pravac djelovanja ove vladajuće većine, dakle, postignuta je saglasnost o izboru gradonačelnika, predsjednika skupštine i krenulo se u realizaciju značajnih projekata“, izjavio je Milić, te naglasio i značaj formiranja Kancelarije za prevenciju korupcije, naručito u smislu zaštite onih koji prijavljuju korupciju.

„U svakom slučaju, podijelit ću optimizam za 2022. godinu, u nadi da će biti bolja nego ova koja je na izmaku, kako u pogledu epidemiološke situacije, tako i u smislu stvaranja uslova za ekonomski razvoj Distrikta Brčko, što znači da će mladi tražiti svoju perspektivu i graditi na prostoru Brčko, i da će oni koji su otišli iz ovog grada, naći motive da se vrate i da zajednički kreiramo i provodimo politike“, za kraj je dodao predsjednik Skupštine Siniša Milić.

 

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno