bdf.brcko@gmail.com

Zbog Dodika četiri bolnice u R Srpskoj nisu dobile vrijednu opremu

UKC u Banjaluci i bolnice u Gradiški i Trebinju danas su ostale bez tri mobilna aparata za ultrazvuk, protiv odluke glasao Milorad Dodik.

Dodik je glasom protiv spriječio da bolnica u Bijeljini dobije ambulantna kola. U pitanju je oprema koja je obezbjeđena u sklopu pomoći Japana u vrijeme pandemije u vidu granta od 100 miliona japanskih jena.

To je dovedeno u pitanje, jer je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik glasao danas i protiv ove odluke, koja je trebala da bude verifikovana rade njene realizacije.

Ambulantna kola, pomoć vlade Japana, trebalo je da dobije i bolnica u Brčkom, kao i kantonalne bolnice u Livnu i Bihaću, dok su rengen aparate trebalo da dobiju bolnice u Goraždu i Orašju,a bolnica u Novoj Bili ultrazvuk.

Odluku o prihvatanju pomoći japanske vlade zdravstvenim ustanovama u BiH, odnosno Republici Srpskoj, Federaciji i distriktu Brčko Predsjedništvo je donijelo u februaru ove godine, a potpisnik te odluke je Milorad Dodik, koji je bio tada predsjedavajući.

Očito je da je Dodikova namjera danas bila da blokira sve procese u Predsjedništvu BiH, to što je njegov glas koštao i gradove iz Republike Srpske koji zastupa nije ga spriječilo da kaže ne.

Između ostalog, Dodik je glasao i protiv Sporazuma o finasiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2020. godine između Evropske komisije, Vlade Republike Srbije i BiH.

To znači da je propalo 1,8 miliona KM za prekograničnu saradnju.

 

(N1  Foto:N1)

Izdvojeno