bdf.brcko@gmail.com

PORODICA BEĆIREVIĆ ZADUŽILA BRČKO: NAŠA FONDACIJA STIPENDIRA STUDENTE, GRADIMO DRUŠTVO U KOJEM SE CIJENI NAUKA

Fondacija Bećirević iza sebe ima neobičnu i plemenitu historijsku pozadinu za koju su zaslužni ugledni Brčaci Hasan i Halima Bećirević. O radu Fondacije i njenim osnivačima u emisiji Otvoreni studio razgovarali smo sa Ćazimom Suljevićem, članom Odobra za nadzor rada Fondacije Bećirević.

Hasan Bećirević i njegova supruga Halima, rođena Hadži Mehmedagić, u centru Brčkog 1938. godine sagradili su porodičnu kuću i započeli zajednički život, vjerovatno ni ne sluteći da će njihova porodica svojim radom i zaslugama ostaviti trajan historijski trag u ovom gradu. Hasan Bećirević je bio među prvim Bošnjacima koji su studirali u Beču. Upisao je Eksportnu akademiju u Beču. Potom se preselio u Prag, gdje je diplomirao na Eksportnoj akademiji. Govorio je nekoliko stranih jezika. U Brčkom je upoznao Halimu Hadži Mehmedagić. U tom braku su se rodili sinovi Nedžad i Sead, na koje su prenijeli ljubav prema nauci. Nedžad je bio prvi doktor nauka u Brčkom, te je ostavio veliki trag u kulturnom i javnom životu. Inicirao je osnivanje plivačkog kluba, što je preteča vaterpolo tradIcije u Brčkom – opisuje Suljević.

Nakon njihove smrti, došlo se na ideju o osnivanju fondacije.

  • Nedžad i Sead su nas napustili 2017. godine. Odmah nakon smrti, supruge Marija i Esma su obavijestile BZK Preporod o namjeri doniranja kuće u vrijednosti od pola million KM, uz uslov osnivanja fondacije. Danas se ona bavi stipendiranjem studenata. Do sada ih je ukupno stipendirano 30, uz učenike srednjih škola. Očekujem da se zainteresovani građani i donatori priključe kako bismo nastavili sa planiranim investiranjem u obrazovanje, jer od njihovog doprinosa zavisi broj stipendija. Nastojimo graditi zajednicu u kojoj će se nauka i obrazovanje njegovati kao uzvišene vrijednosti, uvjereni da je to najbolja garancija za budućnost – kazao je Suljević.

Dodaje da se večeras organizuje posebna manifestacija u čast Fondacije.

  • Večeras se u prostorijama BZK Preporod ogranizuje Večer prijatelja Fonacije Bećrević. Tu ćemo upoznati sa našim dosadašnjim rezultatima, te narednim planovima za dalje – zaključuje Suljević.

(Mirza Imamović)

Video pogledajte i OVDJE.

Izdvojeno