bdf.brcko@gmail.com

Emir Ramić poslao pismo Scanlanu: Zaustavite Handkeovu promociju u Brčkom

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada uputio je još jednu u nizu reakcija na to da će se za dva dana. 23. decembra, u Brčkom održati izložba o Peteru Handkeu.

Izložba o Handkeu održat će se u sklopu niza aktivnosti koje se odvijaju pod sloganom “30 dana za 30 rođendana Srpske”.

Podsjetimo, Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, u svojim javnim istupima za vrijeme agresije na BiH javno je podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem. Negirao je genocid u Srebrenici uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida.

Pismo koje je Emir Ramić uputio ovim povodom i koje je uputio supervizoru za Brčko Distrikt BiH Michaelu Scanlanu objavljujemo u cijelosti:

Suspenzijom promocije negatora genocida i negatora države BiH, Petera Handkea u Brčkom vi ostajete na dobroj strani povijesti, na strani istine i pravde.

Brčko Distrikt BiH Odlukom Međunarodnog arbitražnog suda uspostavljen je 8. marta 2000. kao specifična lokalna zajednica sa vlastitom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlasti te vlastitom policijom kao primjer kako BiH treba funkcionisati.

30. juna 2005. Skupština distrikta Brčko je usvojila Rezoluciju o osudi ratnog zločina i genocida u Srebrenici.

Suprotno naznačenoj rezoluciji povodom proslave antiustavnog i antidržavnog 9. januara, SPKD “Prosvjeta” i Konzervativni klub Brčko organiziraju niz aktivnosti pod sloganom “30 dana za 30 rođendana Srpske”. 23. decembra 2021. godine predviđena je i izložba slika i fotografija o Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici i glorifikatoru presuđenih ratnih zločinaca.

Prevencija i borba protiv genocida nije samo politička opcija. To je međunarodno pravna obaveza. Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid veličanjem negatora genocida predstavlja zločin. Zato je izložba slika i fotografija o Peteru Handkeu anticivilizacijska nagrada negatoru genocida koja podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi.

Imajući to u vidu, pridružite se glasu prijatelja istine i pravde i zabranite izložbu i tako kažite istinu o genocidu.

Eventualno održavanje izložbe o negatoru genocida i simpatizeru velokonacinalističke srpske politike, ideje i prakse, oličene u optuženom ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, može biti dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu organizatora izložbe, ali i grada Brčkog. Tako bi se porazila ljudskost i projektovao najveći udar na istinu, pravdu, UN i internacionalne sudove UN, međunarodni pravni poredak u Brčkom. Bio bi to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Žrtve genocida zaslužuju Brčko koje neće negatore nagrađivati i veličati. Jer kako se žrtve mogu nadati pravdi pored eventualne organizacije izložbe koja bi značila promociju zločinačke tradicije Srpske akademije nauka koja kontinuirano institucionalno revidira historijske, sudske i naučne činjenice u cilju  izjednačavanja žrtve i zločina za korist ideje Velike Srbije koja još nije poražena. Nemojte dozvoliti da Brčko izgubi svoju značajnu reputaciju.

Podsjećamo vas da oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom odpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti. Možemo i hoćemo.

 

U ime toga suspendirajte izložbu i zabranite promociju Petera Handkea i tako ostanite na tragu hrabre švedske doktorice i novinarke Christine Doctare koja je u znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu vratila Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1988. i odmah poslije toga postala počasna članica našeg Internacionalnog ekspertnog tima.

Još jednom pozivamo prijatelje istine i pravde i prijatelje države BiH na buđenje u vremenu ozbiljnih napada na istinu, pravdu i državu BiH. Postanimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo putove izlaza, u tome budemo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni. I poruka organizatorima izložbe – Jeste pokušali ponizite žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani.

Pokušaj organizacije izložbe za negatora genocida je jasan znak da smo bili u pravu kada smo od premijera Kanade Justin Trudeau tražili da se NATO snage rasporede u Brčko. Izložba povodom obilježavanja neustavnog i antidržavnog 9. januara, datuma koga je Kanada osudila, je razlog više da se Kanada još snažnije angažuje da se NATO snage rasporede u Brčko, odnosno da bude glas hitne potrebitosti prijema BiH u NATO.

BiH u svom državnom, društvenom i teritorjalnom obliku je nadživjela sve svoje osvajače. Istina o genocidu i pravda za žrtve genocida će nadživjeti laž i nepravdu.”

 

Izdvojeno