bdf.brcko@gmail.com

Brčko: Ukoliko se ne odazove sudu, za Brnjićem će biti raspisana potjernica

Pred Vijećem Osnovnog suda u Brčkom danas je ponovo odgođena statusna konferencija u predmetu protiv Nike Brnjića, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području nekadašnje opštine Brčko.

Branilac Osman Mulahalilović je kazao da optuženi zbog bolesti ne može pristupiti na sud, te je priložio prateću medicinsku dokumentaciju.

S obzirom da je ovo već treći put da optuženi zbog bolesti ne prisustvuje statusnoj konferenciji, predsjedavajući Sudskog vijeća Nebojša Savić je obavijestio strane u postupku da će u slučaju ponovnog nedolaska postupiti u skladu sa zakonom te raspisati međunarodnu potjernicu za Brnjićem pošto on živi u Hrvatskoj, čiji je i državljanin.

Niki Brnjiću se stavlja na teret da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u toku vojne akcije 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu i napada na selo Bukvik, na teritoriji predratne opštine Brčko, u mjestu Prijedor, u svojstvu zapovjednika Prijedorske satnije-čete, imajući stvarnu i efektivnu kontrolu nad svim pripadnicima satnije koji su učestvovali u napadu, dana 14. septembra 1992. godine posmatrao potčinjenog pripadnika satnije Prijedor kako izvršava ubistvo ranjenog srpskog civila M.V., u dvorištu kuće Lj.M.

Pri čemu je propustio da, u granicama svoje moći, kako se navodi u optužnici, spriječi ubistvo i pokrene disciplinski ili krivični postupak protiv počinioca.

Optuženom Brnjiću će putem branioca i međunarodne pravne pomoći biti dostavljen novi poziv da prisustvuje statusnoj konferenciji pred Osnovnim sudom Brčko distrikta čije je održavanje zakazano za 3. februar 2022. godine.

 

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno