bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom omogućena vakcinacija trećom dozom, veliki broj zaraženih na respiratoru

Svi građani koji su se revakcinisali prije pola godine, odnosno tri do šest mjeseci u slučaju vakcine Sinopharm, na prostoru Brčko distrikta mogu primiti booster dozu, potvrđeno je za Klix.ba.

Nadležni u Brčkom trenutnu epidemiološki situaciju ocjenjuju stabilnom, međutim, zabrinjavajućim se može smatrati broj osoba koje se nalaze na respiratoru. U vrijeme objave članka bilo je riječi o 12 pacijenata, a nijedno od njih nije bilo vakcinisano protiv koronavirusa.

“Mi trenutno imamo kontinuirani broj novootkrivenih slučajeva, kao i broj onih koji se nalaze na respiratoru. Za našu lokalnu zajednicu je zabrinjavajuće da su sve teže kliničke slike kod nevakcinisanih pacijenata koji dolaze u brčansku bolnicu”, kazao je za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

U proteklih 15 dana u Brčkom se bilježi smanjena zainteresiranost građana za vakcinaciju. Od početka procesa imunizacije do danas prvu dozu vakcine je primilo 18.396 osoba, obje 17.233, dok se imunizaciji treći put podvrglo njih 1.151.

“Blagi pad broja zainteresiranih za vakcinaciju nas u određenoj mjeri zabrinjava, posebno ako uzmemo činjenicu da se na bolničkom liječenju uglavnom nalaze nevakcinisani pacijenti. Iz ugla zdravstvene struke, nama to nije prihvatljivo i vjerujem da će se svijest građana promijeniti. Kada je riječ o raspoloživim vakcinama, mi trenutno na stanju imamo doze proizvođača Sinopharm, Moderna, Sputnjik i Pfizer”, dodao je Šadić.

Kada je riječ o davanju treće doze vakcine, u Brčko distriktu je mogu dobiti sve osobe koje su ispunile uslov. Pojašnjenja radi, nadležni iz zdravstvenih ustanova na primanje booster doze pozivaju građane kod kojih je proteklo šest mjeseci od revakcinacije, odnosno tri do šest mjeseci ukoliko je pacijent primio Sinopharm vakcinu.

 

Izvor: klix.ba

 

 

Izdvojeno