bdf.brcko@gmail.com

Hrvatska se usprotivila njemačkom zahtjevu za uvođenje sankcija Dodiku

Gordan Grlić-Radman, hrvatski šef diplomatije, usprotivio se prijedlogu uvođenja sankcija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika.

Ova vijest dolazi nakon informacija o tome kako je Njemačka službeno zatražila od Europske unije uvođenje sankcija Dodiku, što je potvrdila i njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock.

Među državama koje nisu bile saglasne za uvođenje sankcija lideru SNSD-a, našla se i susjedna Hrvatska, odnosno ministar vanjskih poslova te zemlje, Gordan Grlić-Radman.

Kako piše Jutarnji list, Njemačka je i na ostalim sastancima u Vijeću EU bila među “najzagrijanijim” zemljama, kada su u pitanju sankcije za Milorada Dodika.

Ali sa druge strane, ovaj hrvatski medij prenosi, da je Hrvatska među “najhladnijim” zemljama po tom pitanju, a u prilog toj konstataciji ide i izjava Grlića-Radmana.

– Stav je Hrvatske da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog susjedstva, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Kao onome tko ima više saznjanja, iskustva i više geopolitičkog interesa u smislu zadržavanja stabilnosti, sigurnosti i jednog trajnog dijaloga, nama je u interesu insistirati na dijalogu. Uvjeriti sve lidere, čimbenike, koliko je nužno BiH promatrati i doživjeti kao zemlju koja je suverena i cjelovita i da nema prostora za bilo kakav separatizam, rekao je Grlić-Radman.

 

Izvor: oslobođenje

Izdvojeno