bdf.brcko@gmail.com

Da li je BiH država bez unutrašnjeg razloga za svoje postojanje???

Enver Kazaz, univerzitetski profesor i politički analitičar za N1 je komentarisao trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavljene sankcije protiv njega kao i posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojen niz zaključaka koji se tiču prijenosa nadležnosti državnih institucija sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Kazaz je prokomentarisao navode Milorada Dodika koji je kazao da će RS uzvratiti kontramjerama na sankcije koje se najavljuju iz Njemačke i Amerike.

“Dodik je u takvim reakcijama zapravo smiješan. Jutros sam gledao podatke, RS je zadužena prema BDP-u 52 posto. Ekonomske sankcije RS kada bi ih uvele Velika Britanija, SAD, Njemačka, a vjerovatno hoće, protiv Dodika, njegovih pristalica i kompanija koje ga podržavaju, slomile bi ekonomiju RS budući da je uz Dodika vezan najveći dio tajkunske ekonomije koju je on stvorio oko sebe”, ispričao je Kazaz.

Kazao je da je trenutno na sceni gora stvar od same secesije RS od BiH te da je riječ o državnom udaru.

“Koji je rezultat jednog bližeg historijskog procesa i koji najavljuje jedan dugoročni historijski proces. Retoričkim igrama i rasističkom te fašizoidnom retorikom Dodik je normalizirao velikosrpski nacionalizam, a onda poduzeo institucionalizovane poteze. Mi smo iz političko-ideološke krize u ovom trenutku prešli u stadij institucionalne krize, a naredna faza je stadij secesije. Dakle, ovaj proces može trajati pet mjeseci ili nekoliko godina.

Vrlo površno, neodgovorno čak i glupo reaguju bh. političari na Dodika. Bakir Izetbegović, lider SDA, naprimjer, da je blokada institucija dio predizborne kampanje te dodaje da se ‘tresla gora, a rodio miš’. Dodik se izlaže ekonomskim i političkim sankcijama, a Izetbegović nas ubjeđuje da je to dio predizborne kampanje. To je najveći mogući rizik koji on može poduzeti. Država BiH je slaba, ona nema instrumente zaštite.

Da je ona jaka država, duge cijevi i policijski organi već bi bili u RS i uhapsili predvodnike onog što je bez sumnje državni udar. Kažem da je državni udar zato što odlukama o finansijama, policiji, obavještajnoj službi i pravosuđu zapravo se ukida suverenitet BiH na dijelu teritorije RS.

Dakle, na cijelom tom teritoriju BiH neće više imati suverenitet. To niko ne može vratiti nazad, ove odluke bit će pretvorene u zakone, u to sam potpuno siguran. Ne može se vratiti nazad jer bi to značilo gubitak izbora, deligitimaciju te ideologije i to mu nikad ne bi oprostili savjetnici koji stoje iza njegove politike”, naglasio je.

Dodaje da kada je gledao sjednicu NSRS prvi put je vidio da su svi zastupnici vrlo pismeni.

“Pišu im njihove govore vrlo obrazovani ljudi i argumentacija je u njihovim govorima bila veoma jaka. Prema tome, to je timski posao, Dodik je samo na čelu toga. Dodik je pobjednik. Cilj secesionističkih snaga je bio u političkom polju učiniti BiH državom bez unutrašnjeg razloga za njeno postojanje. Mislim i dok to izgovaram strah me je, ali iskustvo historije me tome uči, da je u sadašnjem trenutku BiH država bez unutrašnjeg razloga za svoje postojanje”, poručio je Kazaz.

 

Izvor: N1

Izdvojeno