bdf.brcko@gmail.com

Sastanak Kadrić-Đokić o velikim infrastrukturnim projektima važnim za Distrikt

Grdaonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je u Gradskoj vijećnici zajedno s glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem i šefom Odjeljenja za komunalne poslove Majazudinom Vehabovićem održao sastanak s ministrom za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Petrom Đokićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o značajnim infrastrukturnim projektima za BiH važnim istovremeno i za Distrikt.

„Kada je u pitanju gasovod cilj nam je da ispunimo naše obaveze kako ne bismo kočili realizaciju projekta. Iskoristili smo priliku i zahvalili se ministru Đokiću na njegovom angažmanu oko obezbjeđivanja Distrkta električnom energijom za narednu godinu kao i njegov angažman na izgradnji multifunkcionalnog objekta u MZ Grbavica koji će se finansirati sredstvima Vlade RS-a. Mi ćemo obezbijediti svu neophodnu dokumentaciju i nastavit ćemo intenzivno saradnju na ovom našem zajedničkom poslu“, kazao je Kadrić.

On je naglasio da se, nakon posjete delegacije Federacije BiH Distriktu, uskoro očekuje i posjeta premijera Vlade RS-a s ministrima i direktorima javnih preduzeća kako bi se pozicionirala sva važna pitanja koja se odnose na autoceste i na, kako je kazao, energetske koridore koji prolaze kroz Brčko distrikt BiH.

„Želja nam je da sve bude kako treba i da ne dođe do kočenja ovih velikih projekata koji se tiču svih građana BiH“, kazao je Kadrić.

Ministar za energetiku i rudarstvo RS-a Petar Đokić kazao je da na projektima treba ustrajati i da su projekti itekako važni i za Distrikt.

„Distrikt je značajan dio radova na eksproprijaciji autoceste Bijeljina-Brčko, Brčko – Vukosavlje uradio. Uz trasu autoceste planiran je i gasovod i važno je da Distrikt izražava spremnost da učestvuje u ovom projektu kako bi se za ovu lokalnu zajednicu u narednom period obezbijedio gas kao energent budućnosti i energent koji daje sigurnost. Trebamo da idemo u ovaj projekat u budućnosti značajan za zaštitu okoline, poboljšanja kvaliteta vazduha, odnosno života. Značajno je da je gradonačelnik Kadrić izrazio spremnost i odlučnost da uđe u ovaj projekat. Plan je RS-a da na proljeće iduće godine krenemo u operativnu izgradnju gasovoda od Novog sela, opština Bijeljina, koji bi išao definisanom trasom autoceste i kroz teritoriju Distrikta“, kazao je Đokić.

On je istakao da je gradonačelnik Distrikta govorio i o ideji da postoji i mjerno regulaciona stanica koja bi imala mogućnost prihvata gasa, kako je kazao, ne samo iz navedenog gasovoda, nego i iz pravca Hrvatske.

„To će biti dobro da Brčko bude obezbijeđeno sa dvije strane mogućnosti obezbjeđenja gasa što će mu davati prednost da se opredijeli za opciju koja bude za njega povoljnija“, kazao je Đokić.

Pored gasovoda na sastanku se razgovaralo i o snabdjevanju električnom energijom i izgradnji energetskih objekata.

„Brčko se dugi niz godina snabdijeva elektirčnom energijom isključivo iz RS-a. Obezbijedili smo povoljnije uslove snabdijevanja i činimo to dugi niz godina. Da se nabavlja od drugih dobavljača bila bi znatno skuplja i ostat će takav odnos i u narednoj godini, definisan onako kako je dvogodišnjim ugovorom i precizirano. Govrorili smo i o mogućnosti izgradnje energetskih objekata na području Distrikta i postoji već interes za izgradnju takvih objekata kao što su elektrane. Za sunčevu energiju siguran sam da ovdje ima kapciteta, ima prostora gdje se takve solarne elektrane i većeg kapaciteta mogu graditi. Također, gradonačelnik je najavo i mogućnost da će se podsticati izgradnja i individualnih energetskih objekata, postrojenja na kućama, na privrednim objektima, što je značajno“, kazao je Đokić.

Direktor firme „Gas-Res“ iz Banja Luke Ljubo Glamočić kazao je da je danas bila prilika da se detaljno konkretizuju detalji gasovoda i dogovori intezivnija saradnja.

„Mi smo ove aktivnosti počeli prošle godine. Definisali smo trasu idealnog rješenja za sam gasovod i utvrdili građevinsku liniju, praktično od Drine do Novog grada i naravno uz koridor autceste ide i koridor gasovoda. Ono što je ključno napomenuti  jeste da Brčko radi trenutno prostorni plan i da u tom prostornom planu tačno se definiše sam koridor. Još jedna aktivnost koja je trenutno u toku jeste izrada studije izvodljivosti za izgradnju samog gasovoda. Tom studijom smo obuhvatili i Brčko, potrošnju gasa vezano za potrebe privrede i stanovništva.  Uradili smo i mapu puta i utvrdili da bismo negdje krajem 2024. godine mogli imati prve potrošače gasa na ovoj liniji“, kazao je Glamočić.

Izdvojeno