bdf.brcko@gmail.com

Za napredak u izvršenju Konačne arbitražne odluke za Brčko potrebano je suprostaviti se kriminalu i korupciji

Na proljeće, u multietničkoj zajednici u Distriktu, trebali bi početi radovi na realizaciji posljednjega tendera za osuvremenjivanje Luke, sustavu vodoopskrbe za Brčko, infrastrukturnim projektima uz rijeku Savu, industrijskoj zoni “STUDEN & CO” Holdinga, te na rekonstrukciji mosta Gunja – Brčko, uz najavu optimalnih pravaca za buduće auto-ceste i, u vezi s tim, nužno širenje aktivnosti na deminiranju. Ovo je sve moguće ukoliko vlasti u Brčkom, entitetima i na državnoj razini završe preostale obveze do kraja godine.

Ovi transformacijski projekti neće ići samo u korist građana Brčkog, već i svih koji žive u sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine, bilo da se nalaze u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH.

Pored toga, kako vlasti u Brčkom budu povećavale proračunska izdvajanja za kapitalne projekte, u lokalnim zajednicama u Distriktu bi također trebalo da dođe do poboljšanja lokalne infrastrukture.

Ali to nije dostatno. Kako bi se osiguralo da korupcija ne ugrozi ovaj put ka održivoj funkcionalnosti i prosperitetu, i Komisija za utvrđivanje sukoba interesa i Ured za borbu protiv korupcije moraju do naredne godine imati potpuno formirane urede s kompletnim osobljem, kako bi mogli početi ostvarivati rezultate. Za one koji će biti predmet njihovoga rada bilo bi najbolje da svoje aktivnosti brzo usklade sa zakonom i propisima ili da napuste organe vlasti i javnu službu.

Pored toga, kako bi se osiguralo da političko pokroviteljstvo i nepotizam više ne podrivaju pružanje kvalitetnih javnih usluga, bit će potrebno da se na proljeće Skupštini Distrikta podnesu na usvajanje novi Zakon o državnoj službi i Zakon o javnim službenicima i namještenicima, koji su trenutno u pripremi kako bi se u njih ugradile norme i standardi upošljavanja koji vrijede u EU.

Sadašnja vladajuća većina tvrdi da će ovaj mandat biti mandat promjena. Kako bi se to i ostvarilo, proljeće mora izgledati ovako kako je ovdje opisano, istaknuo je supervizor.

O ovim temama razgovarano je u četvrtak i petak na sastancima koje je supervizor održao sa čelnicima Vlade i Skupštine Distrikta, glavnim koordinatorom Vlade, šefom Jedinice za provedbu projekta osuvremenjivanja Luke i ravnateljem Luke, predstavnicima JP “Komunalno Brčko”, glavnim tužiteljem Tužiteljstva Distrikta, te predstavnicima Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za borbu protiv korupcije.

Supervizor je također nazočio i prezentaciji predloženih pravaca za buduću mrežu auto-cesta kroz Distrikt.

 

Izvor: ohr.int

Izdvojeno