bdf.brcko@gmail.com

“Pravosudni organi BiH i OHR moraju zaustaviti Dodika, da to ne bi radili građani iz oba entiteta”

Iz SDP-a su reagirali na pasivnost međunarodne zajednice nakon jučerašnje posebne sjednice NSRS-a na kojoj je pokrenut proces otimanja nadležnosti od države BiH u korist entiteta RS.

Kako su rekli, žele vjerovati da se odnos međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini ipak promijenio, te da neće biti kao ranih 1990-ih.

Rekli su da duboko vjeruju da će ovaj put međunarodna zajednica čvrsto stati u zaštitu i provođenje Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ne priželjkujemo to, ali je naravno moguće i da međunarodna zajednica, PIC, Visoki predstavnik, EU i drugi izbjegavajući vršenje svoje dužnosti zaštite suvereniteta države, svojim nečinjenjem sami otvoreno podrže kršenje Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. Tada će biti više nego jasno da smo mi koji želimo u Bosni i Hercegovini samo ono što oni imaju u svojim zemljama, mir, jednakost, demokratiju, opet ostali prepušteni sami sebi”, kažu iz SDP-a.

Dodali su da to nužno ne mora biti loša stvar jer imamo državu koja ima institucije i mehanizme da se zaštiti od novih napada na njen pravni poredak.

“Krajnje je vrijeme da svi resursi budu stavljeni u svoju punu funkciju. SDP BiH, kao snaga jedinstva Bosne i Hercegovine će preuzeti odgovornost i biti inicijator okupljanja svih onih koji proklamuju jedinstvo, suverenitet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Borba za Bosnu i Hercegovinu nije borba ni protiv koga. To je borba za sve nas, od Une do Drine, od Save do mora. Zato ćemo pozvati na saradnju sve ono koji podržavaju princip da svaki dio Bosne i Hercegovine pripada jednako svakom njenom građaninu ma kako se zvao i gdje živio”, dodaju iz ove stranke.

Naglasili su da žele jasno precizirati ciljeve i korake na njihovom ostvarenju.

“Ako secesionisti mogu bez sankcija planirati svoje aktivnosti niko nema pravo da spriječi organiziranje nas koji želimo da Bosna i Hercegovina pripada svima nama zajedno i svima jednako, ma kako se zvali. Želimo zajedno ponuditi jasan, koncizan odgovor i precizne mjere za očuvanje jedinstva Bosne i Hercegovine u skladu sa priznatim međunarodnim konvencijama”, naglašavaju iz SDP-a.

Na kraju su poručili da žele biti potpuno jasni da, ukoliko izostane jasna i odlučna reakcija međunarodne zajednice protiv onih koji su nedvosmisleno krenuli u rušenje ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i Dejtonskog sporazuma, Predsjedništvo SDP će na svojoj sjednici polovinom sedmice donijeti odluku o svom daljnjem učešću odnosno izostajanju iz pregovora.

“Pričati o izbornom zakonu u situaciji kada je nedvosmislen napad na institucije Bosne i Hercegovine predstavlja dodatno kupovanje vremena secesionistima i skreće pažnju sa stvarnih problema na koje moramo ponuditi odgovore”, zaključili su iz SDP-a.

 

 

Izvor: SB

Izdvojeno