bdf.brcko@gmail.com

Gdje nestade nalog Skupštine da se formira državna apoteka???? Sjeća li ga se iko???

Molim vas da se suzdržite od teških riječi. Ukoliko budemo govorili o imenima i činjenicama kud će nas to odvesti. Pa što će narod da misli o nama???“

Tako se vodi briga o imidžu, ličnom i stranačkom, a ne tamo nekim tvrdnjama o lošem finansijskom i svakom drugom stanju Fonda zdravstevnog osiguranja Brčko distrikta. Pričajmo o lijepim stvarima. Ako nisu lijepe daj da ih malo friziramo.

Prema navodima nadležnih, ako im je vjerovati – a mislim da nije,  FZO Brčko distrikta je knjigovodstveno obrnuo oko 45 miliona KM u 2020.godini. Ukoliko je ta cifra tačna bilo bi za očekivati da FZO nakon uspješne poslovne godine dio novca uplati u budžet Brčko distrikta, a ne da vapi za grantovima i dotacijama.

Kada bi bilo tačno da FZO uspješno posluje ne bi vam prvo pitanje, nakon posjete ljekaru, bilo koliko treba da platite za participaciju. Ta famozna participacija se plaća se sve živo: pregled (bio ne bio), izdavanje recepta, doznake, uputa za ljekarsku komisiju….. i šta sve ne. Znači džaba vama što uredno plaćate zdravstveno osiguranje, to nije dovoljno da bi fond prukupio onih 45 miliona KM, mora svaki pacijent lično participirati – ili učestvovati u zdravstvenoj zaštiti.

O listi lijekova koji se mogu dobiti besplatno, ili sa participacijom, može se voditi posebna priča, a kada bi smo znali koliko je u njoj dobar farmaceutski lobi većina bi nas završila kod psihijatra.

Gdje nestade nalog Skupštine da se formira državna apoteka???? Sjeća li ga se iko???
Gdje nestade priča o mobilnim telefonima, cijene oko 2000 KM pojedinačno, koji su kao pokloni kupljeni, novcem korisnika zdravstvenih usluga, za članove upravnog odbora.
S kim to odbornici komuniciraju pa im trebaju, o državnom trošku, najskuplji  telefoni na tržištu???

„E zdravstvena knjižica“ ….to vam je stara ubleha, o kojoj sada više ne treba ni pričati.
Doći će vrijeme kada  će se o njoj opet pričati.  A to vrijeme je kada naiđemo na „u-tal“ informatičku firmu i opremu.

Bilo kako bilo — sjahao je politički nepodoban Kurta, uskoro će uzjahat politički podoban Murta.

Dotle zdravi i živi bili, i u liječenju ne participirali.

 

 

„Nepošteni građanin“

Izdvojeno