bdf.brcko@gmail.com

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH boravio u prvoj službenoj posjeti Distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je u zgradi Vijećnice zajedno s glavnim koordinator Vlade Željkom Antićem i šefom Kabineta gradonačelnika Mujom Hadžićem primio u prvoj službenoj posjeti Distriktu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Oleva Reinertsena.

 

Gradonačelnik je Ambasadoru zaželio dobrodošlicu, te upoznao ga sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Distriktu, značajnim infrastrukturnim projektima kao i dosadašnjim poslovnim razmjenama između Norveške i ove lokalne zajednice. U toku razgovora gradonačelnik je izrazio očekivanja da će ta saradnja biti i nastavljena.

 

Ambasador Reinersten se zahvalio gradonačelniku na prijemu te izrazio uvjerenje da će Norveška  nastaviti saradnju s BiH kao i Distriktom i da će biti uvijek spremna za razgovore. Ambasador je upoznao gradonačelnika i o idejama i prijedlozima za moguća investiranja i najavio posjetu od strane norveške delegacije. Današnjem sastanku prisustvovala je i Siri Andersen, zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške u BiH.

Podsjećamo, na prostoru Brčko distrikta BiH u periodu od 2004. godine Norveška narodna pomoć je od minsko eksplozivnih sredstava oslobodila oko 8 miliona metara kvadratnih zemljišta.

Sredinom okotobra 2021. godine otvoren je još jedan projekt Brčko Sjever površine milion i 33.000 metara kvadratnih, čiji je izvođač Norveška narodna pomoć iz Sarajeva. Sredstva su obezbijeđena od strane ambasade Norveške i Švicarske u BiH i projekt bi trebao biti završen do proljeća iduće godine koji obuhvata četiri brčanske mjesne zajednice Marković Polje, Laništa, Donji Vukšić i Grbavica.

 

Izdvojeno