bdf.brcko@gmail.com

Ne parkirajte vozila na mjesta namjenjena licima sa invaliditetom

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, a u okviru projekta iz oblasti saobraćajne kulture koji Javno preduzeće „Putevi Brčko“ sprovodi u saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont“, danas se na nekoliko lokacija u gradu vrši podjela promotivnog materjala u cilju povećanja svijesti građana da ne parkiraju svoje automobile na mjestima koja su namjenjena za lica sa invaliditetom.

Za potrebe parkiranja isključivo vozila lica sa invaliditetom u Brčkom su rezervisana 32 parking mjesta, i ovim licima se ne naplaćuje naknada za parkiranje.
Ova parking mjesta su posebno obilježena vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom, a većina njih nije standardna nego imaju prošireni dio kako bi invalidnim licima bio omogućen neometan izlaz iz automobila.

Pravo upotrebe mjesta za parkiranje vozila invalida ostvaruju invalidne osobe koje posjeduju znak pristupačnosti, odnosno međunarodni znak invalida, a u skladu s Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Invalidna lica koja posjeduju znak pristupačnosti mogu bez plaćanja naknade takođe parkirati na bilo kojem obilježenom parking mjestu u sve tri zone naplate uz uslov da imaju vidno istaknut važeći znak pristupačnosti sa unutrašnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla te da isti odgovara vozilu na kojem se koristi (registracija vozila).

Javno preduzeće „Putevi Brčko“ apeluje na sve vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima koja su namjenjena licima sa invaliditetom budući da im tako uskraćujemo prvo na njima potreban prostor.

Izdvojeno