bdf.brcko@gmail.com

Tužilaštvo otkrilo jezive detalje kako je Aladin Biser ubio Fethiju Mihmića

U Brčko Distriktu potvrđena je optužnica protiv Aladina Bisera (38) za krivično djelo ubistva.

Kako se navodi, Biser je optužen da je iz koristoljublja lišio života Fethiju Mihmića (83).

Biser je bio zaposlenik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH pod suspenzijom. Sudilo mu se u sudu u kojem je radio i zbog zloupotrebe službenog položaja i lažnog predstavljanja. Zbog ovih krivičnih djela nepravomoćno je osuđen na sedam mjeseci zatvora. Biseru je ranije dokazana krivica i za prevaru uzimanjem novca od preduzetnika kojem je obećao uništiti dokaze u sudu, koji su ga navodno inkriminirali u poslovanju…

Zbog ubistva Fethije Mihmića uhapšen je 2. juna ove godine.

Tužitelji su objavili i detalje iz optužnice, koji su izuzetno jezivi te upozoravamo čitatelje da slijedi uznemirujući sadržaj.

U periodu od 2018. godine do 31. maja 2021. godine, na području Brčko distrikta BiH, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, znajući da Fethija Mihmić zvani “Opan” namjerava kupiti nekretninu u neposrednoj blizini njegove kuće u naselju Brod, koja je vlasništvo Brčko distrikta BiH i izvršiti dokompletiranje te parcele s parcelom čiji je on vlasnik, lažno mu  je prikazao da mu može obezbjediti neophodne dozvole potrebne za taj upravni postupak i putem geometra ubrzati postupak dokompletiranja parcela, ali da mu za navodne takse, postupke licitacije i “naknadu” geometru mora davati novac,.

Uvjeravao ga je da može posredovati da on kupi i još nekoliko drugih nekretnina koje su vlasništvo Brčko distrikta BiH, u šta je Fethija Mihmić povjerovao, pa mu je u više navrata predao iznos od oko 80.000 KM.

Za to vrijeme Biser ga je više puta kontaktirao putem telefona i lažno se predstavljao kao “geometar Svetozar Vasiljević”. Identitet je izmislio kako bi Mihmića održavao u zabludi da novac daje za geometra.

A onda je, dodaju, došao na ideju da ga liši života kako bi izbjegao vraćanje novca pa je nabavio drveno štilo (drška) za sjekiru kao sredstvo podobno za ubistvo.

Ističe se da je 30. maja ove godine Biser nazvao Mihmića, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar i saopštio mu da će sljedeći dan geometar izaći na lice mjesta kako bi sproveo postupak dokompletiranja zemljišta. Potom ga je pozvao predstavljajući se svojim pravim imenom i predložio mu da se prije izlaska geometra, sastanu na parking prostoru u blizini Partizanskog groblja u Brčkom, što je Mihmić, ne sluteći šta ga čeka, i prihvatio.

Mihmić je 31. maja 2021. odine, oko 7.30 ujutro, svojim vozilom došao na dogovorenu lokaciju, a potom ušao s Biserom u Pasata, kojeg je Biser prethodno pozajmio od bivše supruge i u koje je stavio drveno štilo za sjekiru.

Biser i Mihmić odvoze se u naselje Jagodnjak. Dolaze na makadamski put koji povezuje naselja Jagodnjak i Donja Skakava, a Biser izvodi Mihmića iz vozila i vodi ga šumskim putem u šumu zvanu Gložđa, gdje napad počinje.

Biser mu tu zadaje više udaraca u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake.

Iz Tužilaštva potom nabrajaju povrede koje je nesretni Fethija pretrpio.

Tu je rana, dužine oko 8 cm, počev od vanjskog ugla desnog oka, nastavljajući se na desnu bočnu stranu gornjeg dijela nosne piramide, ukupne dužine oko 9 cm i širine do oko 3 cm, s ranom razderinom u početnom dijelu.

Navodi se višestruka izlomljenost nosnih kostiju, prelom kosti lobanje, višestruka izlomljenost u predjelu desne srednje lobanjske duplje, višestruka izlomljenost gornje vilične kosti…

Nagnječine kože, rascjepine, razdori hrskavičnog dijela ušiju, višestruka izlomljenost donje vilične kosti, krvni podlivi, prelom jagodične kosti, prelom tjemene kosti…

Tužitelji opisuju i oguljotine kože lijeve šake, razderine dlanske strane, , “odvaljeni” nokat s prelomom prsta…

“Usljed takvih povreda nastupila je smrt Fethije Mihmića”, zaključuju iz Tužilaštva.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

 

Izdvojeno