bdf.brcko@gmail.com

Inspektori FUP-a izuzeli dokumentaciju o poslovanju privatnog fakulteta Kallos

Inspektori Federalne uprave policije (FUP) izuzeli su iz Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na poslovanje Evropskog univerziteta Kollos iz Tuzle, a nakon što je Inforadar nedavno objavio priču o pokušaju akreditiranja ovog i još dva privatna fakulteta koji i dalje rade i uredno izdaju diplome uprkos mnogim, blago rečeno, nepravilnostima i kontroverzama.

Podsjećamo, Inforadar je krajem oktobra objavio priču o stranačkom štancanju diploma na privatnim fakultetima, od kojih je jedan i Kollos, lociran u samom centru Tuzle, u poslovnoj zgradi, u kojoj – osim što možete studirati – možete se i kockati te obaljvati šoping.

STANKOVIĆ U NAJDUBLJEM SUKOBU INTERESA

Sve je počelo krajem 2011. godine, o čemu smo pisali u velikoj priči od prije pola godine, kada su u Brčko distriktu osnovane tri visokoškolske ustanove: Evropski univerzitet, Internacionalni univerzitet i Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija Empirica.

Podsjećamo da su sve tri ustanove u Rješenjima dobile pravo da mogu upisivati studente samo na prvu godinu studija na sva tri ciklusa (dodiplomski studij, master studij i doktorski studij), što znači da od osnovanih univerziteta niti jedan nije mogao izdati bilo kakvu diplomu prije 2014. godine. Prvi svršeni studenti prvog ciklusa mogli su diplomirati najranije 2014. na trogodišnjem, odnosno 2015. na četverogodišnjem studiju, magistranti 2013., a doktoranti također 2015. godine.

Međutim, prva diploma na Evropskom univerzitetu u Brčkom izdata je još prije njegovog osnivanja!

Vrijedi podsjetiti da je vlasnik dva od ova tri univerziteta Nedeljko Stanković, inače čovjek kojeg je početkom aprila ove godine Privremena komisija Parlamenta BiH u sastavu: Denis Zvizdić, Nenad Stevandić, Nikola Lovrinović, Amir Fazlić, Bariša Čolak i Sredoje Nović, imenovala za novog člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH (HEA)! Kako smo izvijestili u prethodnim pričama, Stankovićevo imenovanje je sporno najprije iz razloga jer je političko i jer je u dubokom sukobu interesa budući da je vlasnik dva univerziteta, ali i lažnih akademskih zvanja, sada kao član UO Agencije. U medijima se Stanković predstavlja kao neko ko je završio pravo u Sarajevu, magistrirao u Beču, a doktorirao pred komisijom u Kanadi, što daleko od istine.

Prije dobijanja akreditacije bilo kojeg univerziteta komisija radi procjenu i analizu da li ta ustanove ispunjava standarde i stroga pravila. U ovom slučaju, kao što smo pisali, zakon se ne poštuje jer su već imenovane komisije ova tri univerziteta čiji su članovi interesno i politički vezani za njih.

O ovome je nedavno u sjedište HEA u Banjaluci stigla i anonimna prijava sa pratećom dokumentacijom, koju posjeduje i naš portal. Ista prijava otišla je i na adrese više tužilaštava na različitim nivoima, SIPA-i, inspekcijama i resornom Ministarstvu obrazovanja TK koje je odmah ustupilo dokumentaciju za Kallos iz Tuzle.

U prijavi su navedena imena članova komisije i opisana njihova politička veza sa univerzitetima. Takođe se se navodi da univerziteti ne zapošljavaju dovoljan broj nastavnika i asistenata, upozorava se na kupovinu uslova za napredovanje u zvanje, na neregularnosti prilikom izbora u zvanje redovnog profesora Nedeljka Stankovića da obavljaju dužnosti V.D. dekana u periodu i do šest godina (iako zakon propisuje dvije godine), da pojedine osobe istovremeno obavljaju više funkcija, upravo poput Stankovića, koji je istovremeno bio v.d. rektora i v.d. dekana, itd, a sada je, kao što smo naveli, i član Upravnog odbora HEA.

U Komisiji stručnjaka za akreditaciju je obavezan jedan međunarodni član. Iako je na listi stručnjaka za akreditaciju dostupnoj na web stranici Agencije veliki broj međunarodnih stručnjaka iz zapadnoevropskih država, interesantno je da se, skoro stopostotno, kao međunarodni stručnjaci imenuju oni iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Neki od ovih internacionalaca se mnogo puta ponavljaju, poput neizbježnog Branka Rakite, koji je poznat iz skandala sa akreditacijom Univerziteta u Travniku.

Podsjećamo da je komisija „stručnjaka“ prije nekoliko godina travnički Univerzitet ocjenila kao najbolji ne samo u BiH, već u regionu, jer su su po njihovoj procjeni ispunili svih 10 kriterija i 33 podkriterija kvaliteta sa maksimalnom ocjenom. Nakon što je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj u jeku medijske buke iznio sumnju u korupciju, te Rektorska konferencija BiH podržala stavove profesora Škrijelja, Komisija za akreditacija Univerziteta u Travniku je svoju bruku „oprala“ smanjenjem ocjena za nekoliko kriterija.

ČLANOVI KOMISIJA ODUSTAJU OD ČLANSTVA

Dosad su u BiH 37 univerziteta dobila akreditaciju, od čega je čak više od tri četvrtine privatnih. Dosadašnjim načinom izdavanja akreditacija urušeni su evropski standardi i unazađeni svi planovi za kvalitetan razvoj obrazovanja. S novim, politički postavljenim članovima Uprave, ovakva praksa će samo biti nastavljena a vjerovatno i intezivirana, što znači štancanje diploma neophodnih stranačkim mašinerijama.

Glavno pitanje sada je kako će i s kojim ocjenama komisije za akreditaciju, od kojih sve polazi, ocijeniti preostala tri neakreditovana privatna univerziteta u BiH: Kallos o kojem je ovdje riječ, te Internacionalni univerzitet Brčko i Evropski univerzitet Brčko.

Inforadar je prije mjesec pisao o spornim članovima komisija stručnjaka za ove univerzitete. Nakon naše priče Edin Delić, profesor Unverziteta u Tuzli, prvobitno imenovani predsjednik Komisije stručnjaka za akreditaciju Evropskog univerziteta u Brčkom, podnio je pod pritiscima ostavku nakon što je utvrđeno da je Anes Hadžiomerović, stručnjak iz privrede i prakse, u sukobu interesa jer je magistrirao na Evropskom univerzitetu u Brčkom.

Međutim, sukob interesa ne vidi Džemal Najetović, sadašnji predsjednik Komisije za akreditaciju Evropskog univerziteta u Brčkom, koji je učestvovao u licenciranju većeg broja studijskog programa Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli. Vlasnik oba univerziteta je – Nedeljko Stanković. Sukob interesa ne vidi ni dr Suad Gačo, član privrede i prakse, koji je bio član Komisije za licenciranje Medicinskog fakulteta na Kallosu u vrijeme premijera Gutića, a sad je član Komisije za akreditaciju tog istog univerziteta. Inače, Suad Gačo je suprug profesorice Dženane Gačo, nekadašnje v.d rektora Univerziteta u Bihaću.

Sukob interesa nije vidjela ni Komisija Parlamenta BiH, u kojoj je sjedio bivši SDA-ovac i novopečeni NIP-ovac Denis Zvizdić, koja je birala Upravni odbor HEA izabravši Nedjeljka Stankovića, koji je pod sumnjivim okolnostima došao do svih akademskih zvanja i nelegalno otvorio oba evropska univerziteta u Tuzli i Brčkom.

Alfa i omega ovog nelegalnog procesa je Bego Gutić, sadašnji načelnik općine Banovići i nekadašnji premijer TK. Gutić je, kao što su mediji izvijestili u nekoliko navrata, za otvaranje Medicinskog fakulteta na Kallosu od Stankovića dobio stan u Budvi. To se saznalo nakon što je profesorica UNSA Mensura Kudumović ljetovala u tom stanu a bila član Komisije za akreditacije. U sve je bio umiješan i dr. Suad Gačo, koji je izdao licencu za Medicinski fakultet na Kallosu, stvorivši nelojalnu konkurenciju respektabilnom Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Podsjećamo da je Evropski univerzitet u Brčkom za predsjednika Komisije imenovao Džemala Najetovića, predratnog zastavnika JNA i kasnije člana Patriotske lige. Najetović je profesor Pravnog fakultet Univerziteta u Travniku, gdje je magistrirao Bego Gutić. Kao i u slučaju Medicinskog fakulteta u Tuzli, isti je slučaj i sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Tuzli koji je u odjeljenju Pravnog fakulteta na Kallosu, gdje je također agažiran Najetović, dobio konkurenciju.

Prema našim saznanjima iz Ministarstva obrazovanja TK, nakon posljednjeg teksta Inforadara i reakcije FUP-a te zaplijene dokumentacije za Kallos, predsjednik Komisije za akreditaciju Bernadin Ibrahimpašić je podnio ostavku. On je treći predsjednik Komisije u pokušaju. Prije njega, ostavke su na mjesto predsjednika zbog očitih nezakonitosti podnijeli Isak Karabegović i Adnan Velagić.

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH na naše upite ne odgovaraju već pola godine. Ono što će sada biti najinteresantnije vidjeti jeste da li će Stanković uspjeti „nafatati“ nekoga da mu osigura akreditaciju za Kallos prije reakcije onoga što je ostalo od pravne države u BiH.

 

Tekst je preuzet sa portala SodaLIVE.ba. Molimo da to naznačite u svom članku. Preuzeto sa: https://www.sodalive.ba/drustvo/crna-hronika/inspektori-fup-a-izuzeli-dokumentaciju-o-poslovanju-privatnog-fakulteta-kallos-tuzla/

Izdvojeno