bdf.brcko@gmail.com

Mreža “Promoviši pozitivno” u akciji prekrečavanja grafita u Brčko Distriktu

Na današnjem sastanku sa šefom Policije Brčko distrikta Goranom Pisićem, predstavnici Mreže „Promoviši pozitivno“ su predstavili svoje aktivnosti te razgovarali o međusobnoj podršci i suradnji. Pisić je ovom prilikom kazao kako Policija podržava njihov rad ističući kako su aktivnosti koje Mreža sprovodi u suštini i aktivnosti Policije kada je preventivni rad u pitanju.

„Aktivnosti koje Mreža sprovodi zajedno s više nevladinih organizacija na području Distrikta su s naše strane ocijenjene jako pozitivno i u suštini oni podstiču ne samo Policiju nego i druge subjekte ovog društva da mnogo više rade kada su tolerancija i kohezija ovog društva u pitanju“, rekao je Pisić nakon sastanka.

Ispred Mreže, predsjednik Kluba novinara Brčko Admir Kadrić je istaknuo da im je vrlo važno što su imali priliku razgovarati s čelnicima Policije o svojim budućim aktivnostima, a koje se odnose na spuštanje tenzija u svakom smislu koje nastaju u Distriktu.

„Dobijamo podršku u tom smislu opreventivno i od policije da incidenata koji nisu uopće potrebni ovoj zajednici bude što manje i to je naš dio odgovornosti. Preuzeli smo zajedno s policijom taj dio posla i nadam se da će u godini koja je pred nama to imati svog efekta i u praksi“, kazao je Kadrić.

U suradnji s policijom, volonteri i članovi Mreže „Promoviši pozitivno“ danas su realizirali aktivnost prekrečavanja grafita na javnim ustanovama u Brčkom odnosno na zgradi Gimnazije, Prve Osnovne škole, Centru za mentalno zdravlje te na zgradama Ekonomske, Poljoprivredno-medicinske i Tehničke srednje škole.

„Ljudi jednostavno ne žele živjeti u društvu nasilja, a grafit predstavlja nasilje kojega već ima i previše u našemu društvu. Cilj nam je da pošaljemo poruku mira i tolerancije i da zaustavimo svaki govor mržnje“, kazala je Ana Stoiljković, ispred UG Resursni centar, članice Mreže.

Volonteri i članovi Mreže „Promoviši pozitivno“ danas su prekrečili grafite na zgradi Gimnazije, Prve Osnovne škole, Centru za mentalno zdravlje te na zgradama Ekonomske, Poljoprivredno-medicinske i Tehničke srednje škole.

Uz Policiju Distrikta, ovu aktivnost je podržao i vladin Odjel za obrazovanje.

Iz mreže Promoviši pozitivno ovom prilikom su pozvali i sve mlade da se priključe ovoj aktivnosti kako bi spriječili nastajanje novih grafita i uništavanje javne imovine te su ih pozvali na aktiviranje kako bi se priključili promoviranju pozitivnih društvenih vrijednosti u našoj lokalnoj zajednici.

Izdvojeno