bdf.brcko@gmail.com

Podignuta optužnica protiv Nikole Kokanovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nikole Kokanovića* (19) zbog podstrekavanja na izazivanje opšte opasnosti podmetanjem požara i ekpslozije u tom gradu sredinom godine.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Kokanović je optužen da je neposredne počinioce podstrekavao da podmeću požare na automobilima, te da na jedan ugostiteljski objekat bace ručnu bombu.

Kokanoviću je stavljeno na teret da je najprije podstrekao Nedeljka Trifkovića* da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića. Kako se navodi u optužnici on ga je, pošto je pristao, odvezao do kuće oštećenog pokazavši mu vozilo koje će zapaliti. Sumnja se da je Trifković, 29. maja oko 02.00 sata, držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu koje je bilo parkirano na trotoaru ispred dvorišta porodične kuće Vojnovića, a zatim posipanjem navedene zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil. Usto, Kokanović je optužen i za podstrekavanje na izazivanje opšte opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N.M.* podmetnut 15. jula, te bacanjem ekplozivne naprave na ugostiteljski objekat Dos Manos, u naselju Kolobara, 17. avgusta.

Kokanović je uhapšen 27. avgusta, te je odmah pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za krivično djelo Izazivanje opšte opasnosti (iz člana 317 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u podstrekavanju. Njega se istom optužnicom tereti i za krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija (iz člana 365 stav 1. Krivičnog zakona), jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52 koju je N.M. po njegovim uputama aktivirao i bacio na Dos Manos. Usljed opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužilaštvo je optužnicom zatražilo produženje pritvora prema Kokanoviću.

Tužilaštvo i Policija Distrikta aktivno rade na slučajevima izazivanje opšte opasnosti koji su se u ovom gradu dogodili sredinom godine, ali i na otkrivanju osoba odgovornih za dvije paljevine automobila iz skorijeg perioda. Od ukupno četiri slučaja od ljetos, rasvijetljena su tri za koja su protiv izvršioca i podstrekača podignute i potvrđene optužnice. Pored toga, organi gonjenja intenzivno postupaju i u preostalim slučajevima sprovodeći istrage na otkrivanju i procesuiranju odgovornih.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Izdvojeno