bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnik Esed Kadrić otvorio 38. Susrete pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić otvorio je sinoć 38. Susrete pozorišta/kazališta BiH u brčanskom Domu kulture. Tom prilikom gradonačelnik je poželio dobrodošlicu ljubiteljima teatra te podsjetio da se Organizacioni odbor ipak opredijelio za ovogodišnje održavanje ovog velikog događaja u Domu kulture, ali pod obavezom pridržavanja epidemioloških mjera.

„Svjesni težine pandemije i poteškoća koje nam je učinila, dugo smo analizirali šta uraditi ove godine, s obzirom da imamo jubilej 20 godina od obnove održavanja brčanskih susreta pozorišta, te smo procijenili da se ipak ove godine moramo naći u ovoj sali“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Kadrić, te najavio da je brčanska Vlada krenula s pripremama u vezi osnivanja i izgradnje teatra.

Prije početka Festivala, u okviru pratećeg programa, u Gradskoj galeriji tradicionalno je upriličeno više pozorišno-dokumentarnih izložbi Jakova Amidžića, direktora 38. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčko distriktu BiH i prof. dr. Srđana Vukadinovića.
Amidžić se osvrnuo na godine obnavljanja Festivala, koje su se odvijale sa poteškoćama.

„Unatoč pandemiji odlučeno je da idemo u punom kapacitetu što se tiče publike i kazališta. Nadamo se da će ove godine Susreti završiti kako su i počeli, sa svima nama“, poručio je Amidžić.

Prva od osam repertoarskih predstava „Usidrene“ Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske s kojom je i počeo festival, odigrana je u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta, a večeras u 19.30 sati igra Atelje 212 Beograd, s predstavom „64“ Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović.

Podsjetimo, Susreti pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Brčkom prvi put su održani 1974. godine.

 

 

Izdvojeno