bdf.brcko@gmail.com

Kako se namještaju tenderi u Brčko Distriktu

Zaposlenik JP „Komunalno Brčko“ Slaviša Đukić za Žurnal opisuje kako se provode tenderi u ovom preduzeću, a njegovi navodi upućuju na kršenje Zakona o javnim nabavkama. Ranije, preduzeće kupilo ista vozila čiji je najam prethodno plaćen nekoliko miliona maraka. Spalionica, iako plaćena skoro 300.000 KM bez PDV-a, nikada nije stavljena u funkciju

JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. je preduzeće u vlasništvu Distrikta Brčko koje pruža usluge distribucije i snabdijevanja električnom energijom, proizvodnje i distribucije vode, prikupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada i održavanja javnih površina. Naravno, ovo javno preduzeće vrlo je važno za funkcioniranje cijelog distrikta, te bi trebalo funkcionirati bez većih problema. Ipak, čini se da to nije slučaj, a o brojnim problemima „Komunalnog“ nedavno se diskutovalo i u Skupštini BD. Tome svjedoče i nezadovoljni građani, kao i radnici ovog preduzeća.

Podsjetimo, Žurnal je ranije pisao o sumnjivoj nabavci vozila za 120.000 KM, kao i o spornim konkursima za direktora, šefove službi, zaposlenike i pripravnike. Napomenimo još jednom da direktor Kemal Atić nije odgovarao na naše pozive i poruke.

No, spremni za razgovor bili su nezadovoljni radnici. Jedan od njih je i Slaviša Đukić, zaposlenik ovog preduzeća na mjestu referenta za planiranje i uređenje javnih površina.

Za stanje u preduzeću kaže da je na „ivici operativnosti“, a u tome glavnog krivca vidi, kako ističe, nekompetentni menadžment: „Najveći problem je nedostatak adekvatne mehanizacije i opreme, neinvestiranje u to, a veliki je i kadrovski problem. Mislim da je administracija prenatrpana, a imamo problem s izvršiocima kojih nemamo dovoljno.“

Zakon o javnim nabavkama BiH se ni u ovom preduzeću ne primjenjuje dosljedno, što su istakli i revizori u svoj izvještaju. Štaviše, zakon se nerijetko krši i zloupotrebljava, a naš sagovornik opisuje kako to izgleda:
„Lično nisam učestvovao u javnim nabavkama, ali sam svjedočio kako se stvari rade, a rade se na sljedeći način – šefovi službi, ja ću se skoncentrisati na RJ „Čistoća“, gdje sam svjedočio, svojim očima gledao to, podnose zahtjeve za nabavku usluga, mehanizacije i slično. Onda njima od strane menadžmenta ili nekog drugog zainteresovanog lica dođe ceduljica sa specifikacijama određenog recimo vozila, kamiona, smećare i slično, koja je tako napisana da isključuje 90% drugih ponuđača. Ako se slučajno još neko pojavi sa sličnim vozilom, obično se poništava tender, pa se ide ponovo.“

Kada se pogledaju obavještenja o dodjeli ugovora „Komunalnog“, može se primijetiti da je često slučaj da bude samo jedna prihvatljiva ponuda, posebno kada se radi o vozilima, svih vrsta.

NEKOLIKO MILIONA ZA NAJAM I KUPOVINU VOZILA

Kako u JP „Komunalno“ troše javni novac pokazuje i sljedeći primjer. Krajem 2013. godine tadašnji menadžment na čelu s direktorom Admirom Nukovićem raspisuje tender za nabavku vozila (razni kamioni, autosmećare…) na lizing. No, umjesto da kupuju, Nuković i saradnici su odlučili da vozila uzimaju u – najam. Bez mogućnosti da vozila pređu u vlasništvo preduzeća.

Iako je procijenjena vrijednost nabavke bila oko 3,5 miliona, konačna vrijednost ugovora bila je skoro 4 miliona, tačnije 3.954.316,22 KM bez PDV-a.

Dakle, JP „Komunalno“ je za pet godina firmi „S-Leasing“ za najam, prema informacijama Žurnala, ukupno 16 vozila, platilo skoro četiri miliona maraka. Ni to ne bi bilo sporno da preduzeće nakon isteka ugovora nije ostalo bez tih vozila, te se tako dovelo u pitanje funkcioniranje samog preduzeća.

U to vrijeme, na čelu preduzeća bio je Mirsad Đapo, nekadašnji gradonačelnik Brčkog. Za Žurnal objašnjava da je krajem 2018. godine preduzeće praktično ostalo bez potrebne mehanizacije. Ipak, zahvaljujući grantu Vlade BD od milion i 200 hiljada maraka, uz vlastita sredstva, preduzeće napokon kreće u nabavku svojih vozila.

Međutim, kasnije će se ispostaviti da je „Komunalno“ na tenderu kupilo vozila koja je koristilo godinama unazad! Jedina promjena je što formalni prodavac većine tih vozila nije bio „S-leasing“, nego firma „Gradatin“.

Sve ovo potvrdio nam je i Đapo: „Meni je bio čudan sav taj posao, ali ne možeš ništa promijeniti. Kamioni su jeftino prodati nama, na tenderima su bili ubjedljivo najjeftiniji. Inače, kupili smo više od 20 kamiona, ne samo tih, ali njihovi su bili najjeftiniji, vjerovatno su mislili daj da prodamo.“

Dakle, za manje od milion maraka „Komunalno“ je kupilo vozila čiji je petogodišnji najam, ako je vjerovati dostupnim podacima, plaćen skoro četiri miliona! U vrijeme dok se nije finalizirala kupovina vozila, profitirale su i brojne druge firme koje su kratkoročno rentale svoju mehanizaciju. Npr. firma „Agito“ je kroz četiri ugovora prihodovala preko 26.000 KM, „Gradatin“ je, osim prodaje vozila, prihodovao i od rentanja više od 33.000 KM, „Mezex“ i „SV Company“ po skoro 28.000 KM…

Nisu sporne samo nabavke vozila. Krajem januara 2019. godine zaključen je ugovor za nabavku opreme za spaljivanje otpada animalnog porijekla i životinjskih leševa, vrijedan blizu 300.000 KM bez PDV-a, s firmom „Derby Trade“. Sredstva su osigurana grantom Vlade BD. No, iako skupo plaćena oprema, spalionica nikada nije stavljena u funkciju, iako je prošlo skoro tri godine.

Prema našim informacijama, oprema je kupljena i prije nego što su se dobile potrebne dozvole, te uprkos određenom protivljenju građana. Pored toga, navodno još uvijek uopće nema dogovora na kojoj lokaciji će biti ta spalionica.

RADNICI NEZADOVOLJNI UVJETIMA RADA

Sumnjive javne nabavke, sporni konkursi, netransparentnost i druge devijacije možda bi i prošle neopaženo da su radnici – zadovoljni. Ponovimo da je Slaviša Đukić za Žurnal istakao da su najveći problemi nedostatak adekvatne mehanizacija i opreme, kao i nedostatak NK i KV radnika.

Đukić nije jedini nezadovoljnik. Nedavno se grupa radnika obratila poslanicima u Skupštini BD, ističući njihov težak položaj u ovom preduzeću.

„Radnici „Komunalnog“ rade u veoma teškim uslovima zbog nedostatka osnovnih sredstava rada, nedostatka radnih odijela i opreme, nedostatka ličnih i kolektivnih zaštitnih sredstava, neuslovnih radnih prostorija – bez prozora, bez ventilacije, klimatizacije i prirodne svjetlosti, uz napomenu da prevelik broj radnika u administraciji boravi u jednoj prostoriji bez zaštitnih pregrada i provedenih epidemioloških mjera, mjera zaštite na radu i mjera zaštite od zaraznih bolesti“, navode oni, pozivajući poslanike da dođu u posjetu i da porazgovaraju s njima.

Osim što, kako objašnjavaju, „rade u teškim i nehumanim uvjetima rada“, posebne kritike upućuju rukovodiocima i menadžmentu, a za direktora Atića govore da „odbija da razgovara sa svim radnicima“. Zbog svega, ističu, „radnici pokreću privatne tužbe pred sudom, a zbog narušenih osnovnih ljudskih prava i prava garantovanih Zakonom o radu i Statutom preduzeća, ali menadžment za to ne mari jer zna da neće biti u preduzeću kada dođe na naplatu to što sada rade“.

Naveli su radnici neke konkretne primjere sumnjivih poslova „Komunalnog“, upozorili na moguće zloupotrebe prilikom zapošljavanja, zloupotrebe prilikom isplaćivanja plaća i nagrada… Uprkos tome, vlasti u Brčkom ne reagiraju, isto kao što ne reagiraju i druge nadležne institucije kojima su, ponovimo, sve informacije dostupne.

 

Piše: Dino Cviko Objavljeno: 17. studeni 2021. 16:10

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

(zurnal.info)

Izdvojeno